Avrupa Birliği genişlemesi ve Sağlık: Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türk sağlık sisteminin karşılaşabileceği sorunlar hakkında değerlendirmeler
The European Union and enlargement: Evaluations about problems likely to be faced of Turkish health system during the process of harmonization with the European Union
  1. Tez No: 142287
  2. Yazar: TÜRKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği genişlemesi, sağlık, sağlık sistemleri, Türkiye sağlık sistemi, delfi tekniği, European Union enlargement, health, health systems, Turkey health system, delphi survey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Avrupa Birliği ile henüz katılım müzakerelerine başlamayan, ancak Aralık 1999 tarihinde gerçekleşen Helsinki Zirvesi ile adaylık statüsü kazanan Türkiye'nin hazırladığı ulusal program çerçevesinde AB ile uyumlaşmanm öngörüldüğü alanlardan birisi olan sağlık ve sağlık hizmetlerinde AB'ye uyumlaşma sürecinde pek çok sorunla karşılaşılabilecektir. Bu sorun alanlarını ortaya koymak şimdiden çözüm üretmek konusunda yararlı olabilecektir. Bu amaçla, çalışmada çalışmaya dahil edilen kurumlardaki konu ile ilgili kişilerin AB'ye uyum sürecinde Türk sağlık sisteminin karşılaştığı/karşılaşabileceği temel sorunların ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin neler olabileceğine yönelik değerlendirmeleri ortaya konulmuştur. Çalışmada Delfi tekniğine uygun olarak hazırlanmış olan anket formu kullanılmıştır. Anket formunda katılımcılardan iki açık uçlu soruyu cevaplandırmaları istenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler Delfi tekniğinin birinci aşamasına uygun olarak değerlendirilmiştir.. Değerlendirme sonucunda on beş sorun ve çözüm alam belirlenmiştir. Belirlenen on beş sorun alanından birinci sırayı % 18,93 ile“sağlık hizmetlerinin yönetimi, örgütlenmesi ve hizmet sunumu sorunu”alırken, on beş çözüm alanından ise ilk sırayı %22,64 ile“finansman”çözüm önerisi almıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has gained candidate status at Helsinki Summit in December 1999. After this stage, Turkey prepared a national programme to harmonize legal infrastructure with the European Union in several areas including health and health services. During the accession periods Turkey will face several problems in harmonizing health services. One of the aim of this thesis is to identify possible difficulties in this area so that shed ligths on solutions. With this aim, it was gathered ideas about these problems and solutions of people who are working concerned this area in the covered institutions. The questionnaire form which was prepared according to the Delphi survey was used in the study. Participants were asked to answer two open questions in the questionnaire form. Obtained data according to the first round of Delphi survey was evaluated. The written responses were grouped under fifteen problems areas and solutions suggestion areas. The management, organization and delivery of health services problem area with response rate of % 18,93 was found first line within fifteen problem areas. It was also determined that financing solution suggestion area with response rate of %22,64 received first line in fifteen solution suggestion areas.