İnflamauvar bağırsak hastalıklarında ekstra intestinal bulguların değerlendirilmesi ve anksiyete-depresyon sıklığı
Evaluation of extraintestinal manifestations and anxiety-depression ratio in inflammatory bowel disease
- Tez No: 142400
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN SOYKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Anksiete-depresyon, Crohn hastalığı, ekstraintestinal, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kolitis ülseroza 46, Anxiety-depression, Crohn's disease, colitis ulcerosa, extraintestinal, inflammatory bowel disease 47
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı'nda Ekstraintestinal Bulguların Değerlendirilmesi ve Anksiete-depresyon Sıklığı Ekstraintestinal bulgular, inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH)'nda önemli mortalite ve morbidite sebepleridir ancak bu konuda ülkemizde yapılmış çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, İBH tanısı konmuş hastalarda temel ekstraintestinal bulguları oluşturan hepatobiliyer hastalıkların, kas-iskelet sistemine ait bulgularla mukokutanöz ve oküler bulguların sıklığını ve bu hastalardaki anksiete- depresyon oranlarını saptamaktır. Bu araştırma AÜTF Gastroenteroloji BD inflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Polikliniği'ne kayıtlı 138 hastanın dosyası incelenerek gerçeMeştirilmiştir. Araştırmaya 65 kolitis ülseroza (CU) ve 25 Crohn hastalığı (CH) olgusu alınmış, hastalarda anksiete ve depresyonu değerlendirmek için hastalara ve sağlıklı kontrol grubuna (n=90)“Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)”uygulanmıştır. CU'nın CH'a göre daha ileri yaşlarda ortaya çıktığı (ortalama başlangıç yaşı: 42.3 vs 34.2) gözlenirken cinsiyet açısından hastalık grupları arasında fark saptanmadı. Kanlı ishal CU grubunda CH'a göre daha sık gözlendi (%75.4 vs %20). Ateş, halsizlik, tenesmus, kann ağrısı açısından hastalık grupları arasında fark yoktu. Oral aft, CU'da %16.9 ve CH'da %36; artralji, CU'da %12.3 ve CH'da %56 oranında tespit edildi ve hastalık grupları arasındaki bu farklar istatistiksel olarak anlamlıydı. Eritema nodozum, CU'da %4.6, CH'da %8; piyoderma gangrenozum, CU'da görülmezken CH'da %8; anal fissür, CU'da izlenmezken CH'da %4; fistül, CU'da %3.1, CH'da %12; anal abse, CU'da %1.5, CH'da %4; üveit, CU'da %1.5, CH'da %4; hepatosteatoz, CU'da %20.3, CH'da %28; kolelitiazis, CU'da %3.1, CH'da %4; nefrolitiazis, CU'da %4.6, CH'da %8; sklerozan kolanjit, CH'da saptanmazken CU'da %3.1; spondilartropati, CU'da %9.2, CH'da %20; ankilozan spondilit, CU'da %3.1, CH'da %4 oramnda tespit edildi ancak bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. İBH'lı grup, yaş ve cinsiyet eşleşmeli sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında; anksiete ve depresyon yönünden İBH grubunda sınırda veya anormal test sonucuna sahip olgular daha fazlaydı ancak CU ve CH grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. CU grubunun %15.6'sında, CH grubunun %52'sinde birden fazla ekstraintestinal bulgunun bir arada olduğu gözlendi. Sonuçlar göz önüne alındığında, İBH olan hastaların takipleri sırasında ekstraintestinal bulgular açısından da mutlaka değerlendirilmesi ve tedavilerinin buna göre yönlendirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Extraintestinal Manifestations and Anxiety-Depression Ratio in Inflammatory Bowel Disease Extraintestinal manifestations are important cause of morbidity and mortality in inflammatory bowel disease (IBD), but in Turkey there are a few studies concerning this point. The aim of this study was to determine the prevalence of the major extraintestinal manifestations which are hepatobiliary, musculoskeletal, mucocutaneus and ocular manifestations, and the ratio of anxiety-depression in patients with IBD. In this study, we examined 138 patients' files which were recorded in AÜTF Gastroenterology inflammatory Bowel Disease Outpatient Clinic. 65 patients with colitis ulcerosa (CU) and 25 patients with Crohn's disease (CD) were included in the study. To evaluate anxiety and depression we applied Hospital Anxiety and Depression Scale to the patients and the healthy control group. It was found that with respect to CD, CU was seen at later ages, but there was no difference between disease groups in respect to sex. Bloody diarea was more common in CU than CH. There was no difference between disease groups in respect to fever, fatique, tenesmus and abdominal pain. Oral aphtous lesions and arthralgia were more common in CD group than CU group (%36 vs %16.9 and %56 vs %12.3 respectively). Erythema nodosum was seen in 4.6% of CU and %8 of CD; pyoderma gangrenosum was absent in CU and found in 8% of CD; anal fissure was absent in CU and seen in 4% of CD; fistule was found in 3.1% of CU and 12% of CD; anal apse was seen in 1.5% of CU and 4% of CD; uveitis was found in 1.5% of CU and 4% of CD; hepatosteatosis was seen in 20.3% of CU and 28% of CD; cholelithiasis was found in 3.1% of CU and 4% of CD; nephrolithiasis was seen in 4.6% of CU and 8% of CD; sclerosing cholangitis was found in 3.1% of CU but absent in CD; spondilarthropathy was seen in 9.2% of CU and 20% of CD; ankylosing spondylitis was found in 3. 1% of CU and 4% in CD. However these results were not statistically significant. When patients compared with healthy controls anxiety and depression were more common among patients but there was no difference between disease groups. There were more than one extraintestinal manifestations in 15.6% of CU and 52% of CD. In conclusion, patients with IBD should also be examined for extraintestinal manifestations and the treatment should be put in order accordingly.