Kanser hastalarında orafarengiyal kandida ve bakteriyel kolonizasyonunun özellikleri
The characteristics of candidal and bacterial oropharyngeal colonisation of cancer patients
  1. Tez No: 142401
  2. Yazar: ŞEFİK ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Hospitalizasyon, Kanser, Kolonizasyon, Orofarenks Sürveyans kültürü 32
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
6.0ZET KANSER HASTALARINDA OROFARENGİYAL KANDİDA VE BAKTERİYEL KOLONİZASYONUNUN ÖZELLİKLERİ Kanser hastalarında en önemli mortalite nedenlerinden biri enfeksiyon olup, bunun bir önceki saptanabilen safhası vücudun steril veya nonsteril olan bölgelerindeki kolonizasyondur. Kemoterapiye bağlı mukozit veya nötropeni, sık antibiyotik kullanımı ve invaziv girişim gibi önemli faktörler nedeniyle hastalanıl orofarengiyal floralarında değişiklikler olmaktadır.Bu çalışmada yeni ve eski olduğu bilinen iki klinik arasında bakteriyel ve kandida kolonizasyonlan incelendi. Bu çalışmaya her iki klinikten toplam 119 hasta alındı. Yatışta ilk 24 saatte, 4.gün ve 7.gün boğazdan sürveyans kültürü amaçlı sürüntü alındı. Ayrıca yaş, cinsiyet, steroid, antibiyotik, kemoterapi, kateter/total parenteral nütrîsyon, ECOG performans statüsü, baş-boyun bölgesine radyoterapi ve daha önceki yatış sayısı gibi kolonizasyonu etkileyebilecek klinik parametreler değerlendirildi. Yine saptanan mikroorganizmaların dağılımına, günlere göre değişikliğine bakıldı. Çalışmamızda, İbni Sina ve Cebeci Hastaneleri arasında hem bakteriyel hem de kandida kolonizasyonu açısından 0., 4.ve 7.günlerde anlamlı farklılık saptanmadı. Fakat O.günden 7.güne doğru kandida kolonizasyonunda azalma, Staf.aureus ve gram negatif basillerdeki artma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Klinik parametrelere bakıldığında kolonizasyonu etkileyen en önemli faktörler olarak performans statüsü, kateter, antibiyotik ve sadece Cebeci'de, ama genel hasta populasyonunda olmayan, 7.gün kandida kolonizasyonunda kemoterapi kullanımı anlamlı olarak saptandı. Sonuç olarak yapılan sürveyans kültürleri ile belli risk faktörlerin etkisi altında önemli orofarengiyal flora değişiklikleri saptanırken iki klinik arasında fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY THE CHARACTERISTICS OF CANDIDIAL AND BACTERIAL OROPHARYNGEAL COLONISATION OF CANCER PATIENTS The one of the most important reasons of death in cancer patients is infection which previous step is detectable colonisation in steril or non-steril area. Oropharengeal flora may change with some of the important factor such as chemotherapy depends on mucositis, neutropenia, frequently antibiotics administiration and invazive procedures. Bacterial and Candida colonisation were evaluated in this study between recent and former clinics. 119 patients was entered to study from two clinics. Surveillance cultures were obtained from throat in hospitalisation days 0, 4. and 7. with the aim of detection of colonisation. The clinical parameters which influenced to colonisation as age, sex, steroid, antibiotic, chemotherapy, catether, total parentheral nutrition, ECOG performance status, radiotherapy of the head and neck area and number of hospitalisation were evaulated. Also detected microorganism evaluated according to distrubiton and different days. Bacterial and Candida colonisation were not found significantly different on days 0, 4, 7 between İbni Sina and Cebeci Hospital. But the Candida colonisation was decreased on day 0 through day 7 and Staph Aureus, gram negative bacillius were found increased significantly. The most important factors in the clinical parameters which significantly influenced of colonisation were found that performance status, catheter, antibiotics and Candida colonisation in the patients on day 7 who received chemotherapy in Cebeci Hospital. In the result, important oropharengeal flora changing which effected by some factors was found with culture of surveillance but there was no difference between two clinics. KeyWords: Cancer, Colonisation, Hospitalisation, Oropharynx, Surveillance cultures 33