Hatay yöresindeki koyun ve keçilerde brusellozis'in seroprevalansının araştırılması
Investigation of brucellosis in sheep and goats from Hatay province
  1. Tez No: 142410
  2. Yazar: ABDÜLBAKİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Brusellozis, koyun, keçi, ELİSA, Brucellosis, sheep, goats, ELISA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
-26- OZET Bu çalışmada, Hatay yöresindeki koyun ve keçilerde brusellozis'in seroprevalansının araştırılması amaçlandı. Serolojik muayeneler, ticari ELISA test kitlen kullamlarak yapıldı. 462 koyunun 155'i (% 33,5) ve 458 keçinin 177'si (% 38,6) seropozitif bulundu. Abort yapan 72 koyunun 56'sında (% 77,8), 157 keçinin 71'inde (% 45,2) ve abort yapmayan 390 koyunun 99'unda (% 25,4), 301 keçinin 106'sında (% 35,2) hastalığm seropozitif olduğu ve hem koyun hem de keçilerde abort yapanlardaki pozitiflik oranlarının, abort yapmayan hayvanlardaki oranlardan önemli derecelerde yüksek olduğu saptandı. Irklara göre yapılan değerlendirmelerde; koyun ırklanndaki pozitiflik oranlan arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar bulunurken, keçi ırklanndaki pozitiflik oranlan arasında farkların önemsiz olduğu saptandı. Aynca hem koyun ve hem de keçilerdeki seropozitiflik oranlarının yaşa paralel olarak yükseldiği dikkati çekti. Sonuç olarak, Hatay yöresindeki koyun ve keçilerde brusellozis'in yüksek oranlarda seropozitif olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
-27- ABSTRACT Investigation of Brucellosis in Sheep and Goats from Hatay Province The objective of this study was to determine seroprevalance of brucellosis in sheep and goats from Hatay province. The serologic examinations were performed by commercially available ELISA test kits. 155 (33.5 %) of 462 sheep and 177 (38.6 %) of 458 goats were found to be seropositive for brucella antibodies. 56 (77.8 %) of 72 aborted sheep, 71 (45.2 %) of 157 aborted goats and, 99 (25.4 %) of 390 non-aborted sheep, 106 (35.2 %) of 301 non-aborted goats were seropositive for the disease. Positivity rates in both aborted sheep and goats were significantly higher than in non-aborted animals. Regarding breeds, the brucella positivity rates of sheep were significantly differences. Otherwise, no significant differences were found among various goat breeds. Furthermore, seropositivity rates of both sheep and goats increased in parallel to age. As a result, high brucella seropositivity rates were obtained in sheep and goats from Hatay province.