Güney Marmara bölgesindeki koyunlarda listeriosisin seroprevalansının belirlenmesi
Determination of the seroprevalence of listeriosis in sheep in South Marmara region
- Tez No: 142432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KENNERMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Listeriosis, ELISA, Seroprevalans II, Sheep, Listeriosis, ELISA, Seroprevalance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Güney Marmara Bölgesindeki koyunlarda listeriosisin seroprevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini Bursa (n=500), Balıkesir (n=250) ve Çanakkale (n=250) illerine ait farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki toplam 1000 adet koyun oluşturdu. Sürülerden beslenmesinde silaj kullanılanlar kaydedildi. Çalışmadaki tüm koyunlardan vena jugularisten antikoagülansız kan örnekleri alındı. Çalışmada Anti- listeriolysin O (ALLO) antikorlarının varlığının belirlenmesi amacıyla ELISA (Enzyme Linked Immunoabsorbent Assay) yöntemi kullanıldı. Ensefalitisli koyunlarda klinik ve hematolojik bulguların değerlendirilmesi amacıyla klinik muayeneler sonucunda ensefalitis belirtileri gösterdiği saptanan 59 ve sağlıklı- seronegatif olduğu saptanan 40 adet koyunun klinik ve hematolojik muayeneleri yapıldı. ELISA analizleri sonucunda silajla beslenen 520 hayvandan 202 (%38.8)'sinin silajla besleme yapılmayan 480 hayvandan ise 17 (% 3.5)'sinin ALLO (+) olduğu belirlendi. Bu çalışmada Bursa'da 99 (%19.8), Balıkesir'de 57 (%22.8) ve Çanakkale'de 63 (%25.2) olmak üzere Güney Marmara Bölgesi'nde toplam 219 (%21.9) adet hayvanın ALLO yönünden seropozitif olduğu saptandı. Ensefalitis belirtisi gösteren 59 hayvandan 27'sinin beslenmesinde silaj kullanıldığı ve ALLO seropozitif olduğu saptandı. Ensefalitis belirtisi gösteren koyunlar ile sağlıklı ve seronegatif koyunlara (kontrol grubu) ait klinik ve hematolojik değerler karşılaştırıldı. Ensefalitisli koyunlarda respirasyon (p< 0.001) ve pulzasyon (p< 0.01) sayılarının daha yüksek, Hg (Hemoglobin), MCHC (Birim eritrositteki hemoglobin miktarı) (p< 0.01) ve MCV (Ortalama eritrosit hacmi) (p< 0.05) değerlerinin daha düşük olduğu saptandı. Sonuç olarak; yapılan ALLO ELISA testi ile Güney Marmara Bölgesinde listeriosisin seroprevalansının % 21 .9 olduğu ve hastalığın ortaya çıkmasında silajla beslemenin önemli rol oynadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of the seroprevalance of listeriosis in sheep in South Marmara Region The aim fo the study was to investigate the seroprevalance of listeriosis, an important zoonotic disease, in sheep in South Marmara Region. The material of the study was a total of 1000 sheeps of different breed, age and gender from Bursa (n=500), Balıkesir (n= 250) and Çanakkale (n=250). Sheeps fed with silage were recorded and blood samples were obtained from vena jugularis of all animals. The presence of Antilisteriolysin O (ALLO) antibodies was tested with ELISA (Enzyme Linken Immunoabsorbent Assay). The clinical and hematological findings were recorded in 40 healty-seronegative sheeps and 59 sheeps with signs of encephalitis. Clinical and hematological findings of sheep with clinical signs of encephalitis and heahy seronegative (control group) were compared. The clinical and hematological values of sheep with encephalitis and healty-seronegative sheep were compared. In sheep with encephalitis respiration (p< 0.001) and pulsation (p< 0.01) rates were higher, whereas Hg (Hemoglobin), MCHC (Mean cell hemoglobin concentration) (p< 0.01) ve MCV (Mean cell volume) (p< 0.05) values were found lower. According to the results of ELISA, 202 of 520 (38.8%) animals fed with silage and 17 of 480 (3.5%) animals fed with non-silage feed were ALLO antibodies positive. The distribution of 219 sero-positive animals was as follows; 99 animals (19.8%) in Bursa, 57 animals (%22.8) in Balıkesir and 63 animals (25.2%) in Çanakkale. Twenty-seven of the 59 animasl with nervous signs were ALLO antibodies positive. As a conclusion, the seroprevelnce of listeriosis was found as 21.9% in South Marmara Region and it was suggested that feeding with silage plays an important role in the occurence of listeriosis.