Non-hodgkin lenfomada serum IGF-1,IGFBP-3 düzeyi ve prognostik faktörlerle ilişkisi
Serum IGF-1 and IGFP-3 levels in non-hodgkin lymphoma and their relationship with prognostic factors
  1. Tez No: 142512
  2. Yazar: MUSTAFA KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Onkoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: IGF-I, IGFBP-3, non-Hodgkin lenfoma, IGF-I, IGFBP-3, non-Hodgkin lymphoma
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET NON-HODGKİN LENFOMADA SERUM IGF-I, IGFBP-3 DÜZEYİ ve PROGNOSTİK FAKTÖRLERLE İLİŞKİSİ Non-Hodgkin lenfoma (NHL), lenfoid sistemi oluşturan hücrelerden kaynaklanan malign bir hastalık grubudur. İnsülin benzeri büyüme faktörü-I (IGF-I), mitojenik ve antiapopitotik etkiye sahip olan peptid yapıda bir hormondur. İnsülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 (IGFBP-3) ise apopitozisi uyararak IGF-I' in mitojenik etkisini inhibe eden ve antiproliferatif etkiye sahip bir proteindir. Birçok epidemiyolojik çalışmada serum IGF-I ve IGFBP-3 seviyelerinin göğüs, prostat, kolon ve akciğer gibi pek çok kanser için artmış risk ile ilişkili olduğu rapor edilmiştir. Birçok tümör tipinde serum IGF-I düzeylerinin yükseldiği ve IGFBP-3 düzeylerinin de düştüğü saptanmıştır. Bu çalışmada NHL hastalarında serum IGF-I ve IGFBP-3 düzeylerine bakmayı ve prognostik faktörlerle ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yeni tanı konmuş, tedavi almamış 25 NHL hastası yaş ve cins uyumlu 25 kontrol vakasıyla karşılaştırıldı. Hasta grubunun serum IGF-I ortalaması 357.88±197.45 ng/ml ve kontrol grubunun IGF-I ortalaması 332.47+140.51 ng/ml olarak bulundu. Lenfomalı hastaların serum IGFBP-3 ortalaması 1753.14±603.58 ng/ml ve kontrol grubunun IGFBP-3 ortalaması 1842.84+403.33 ng/ml olarak bulundu. Hasta grubunun seum IGF-I düzeyleri daha yüksek, IGFBP-3 düzeyleri de daha düşük olarak bulunmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). NHL'lı hastaların IGF-I ve IGFBP-3 düzeyleri ile hastalığın evresi, derecesi, LDH ve P2M düzeyleri arasında bir ilişki bulunamadı (p>0.05). B semptomu olan hastaların IGFBP-3 düzeyi, B semptomu olmayan hastalara göre daha düşük bulundu (p0.05). Sonuç olarak NHL'lı hastalarda serum IGF-I düzeyleri yüksek, IGFBP-3 düzeyleri de düşük olarak saptandı ayrıca LDH aktivitesi yüksek olan hastaların IGF-I düzeylerinin yüksek, B semptomuna sahip hastaların da IGFBP-3 düzeylerinin düşük olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SERUM IGF-I and IGFBP-3 LEVELS in NON-HODGKIN LYPMHOMA and THEIR RELATIONSHIP with PROGNOSTIC FACTORS Non-Hodgkin lypmhoma (NHL) is a malignant disease group originating from cells that form the lymphoid system. Insulin-like growth factor-I (IGF-I) is a peptide hormone having mitogenic and antiapoptotic effects. But, insulin-like growth factor binding protein-3 (IGFBP-3) is a protein having an antiproliferative property and inhibits the mitogenic activity of IGF-I by stimulating apoptosis. In some epidemiological studies, it has been reported that a link was observed betwen serum concentration of IGF-I and IGFBP-3 with increased risks of breast, prostate, colorectal and lung cancer. Serum IGF-I levels were found to be increased and IGFBP-3 to be decresed in some tumor types. In this study, we aimed to determine serum IGF-I and IGFBP-3 levels in NHL patients and to investigate their association with the prognostic factors. For this purpose, 25 newly diagnosed and untreated NHL patients were compared with 25 similarly age-and-sex matched healthy subjects. Mean serum IGF-I levels were 357.88±197.45 ng/ml in the patient group and 332.47+140.51 ng/ml in the control group. NHL patients and healthy controls had mean levels of serum IGFBP-3 as 1753.14±603.58 ng/ml and 1842.84±403.33 ng/ml respectively. Although the patient group had higher serum IGF-I and lower serum IGFBP-3 than the control group, the differences were not statistically significant (p>0.05). In the patient group, there was not any significant relationship of serum IGF-I and IGFBP-3 levels with stage, grade of the disaese and with serum LDH and fcM (p>0.05). Serum IGFBP-3 levels were lower in the patients with B symptoms than in those without B symptoms (p0.05). As a conclusion, increased serum IGF-I levels and decreased serum IGFBP-3 levels were observed in patients with NHL, and the patients with high LDH activity had increased IGF-I values and patients having B symptoms had decreased IGFBP-3 values.