HBV infeksiyonunun lamivudin ile tedavisinde direnci belirleyen üç mutasyon paterninin moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of three mutation patern which determine resistance in treatment of HBV infection with lamivudine
- Tez No: 142513
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT BOZDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: HBV, Lamivudin direnci, stabil hücre dizisi, Mutasyon, HepG2, HBV, Lamivudine resistance, Stable cell line, Mutation, HepG2
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Hepatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
52 ÖZET HBV Infeksiyonunun Lamivudine ile Tedavisinde Direnci Belirleyen Uc Mutasyon Paterninin Molekuler Karakterizasyonu Viral hepatit, şiddeti farklılıklar gösteren yaygın bir inflamatuar hastalıktır. HBV kaynaklı kalıcı infeksiyon sıklıkla siroz ve HCC (hepatocellular carcinoma) de neden olmaktadır. Mevcut deney sistemleri kronik hastalarda viral hepatit ve HCC ye neden olan mekanizmaları açıklamaya yeterli olamayışı, bilimadamlarını, viral gen ekspresyonlarını direk veya dolaylı yoldan inceleyebilecekleri, geleneksel olmayan (transgenik fare ve stabil hücre soyları) modeller üretmeye sürüklemiştir. Lamivudine tedavisini takiben, revers-transkriptaz geninde, rtM204l, rtl_180M/M204l ve rtL180M/M204V HBV mutasyonları yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Bu mutasyonları taşıyan HBV virüslerini ekspresyonlarını sağlayan hücre-soyları, dinamik alanları daha büyük ve ilaç tarama süreleri doğal tip (wild type) HBV üreten soylardan daha kısa olduğundan, ilaç tarama amaçlı deneyler için aranılan sistemler olmuşlardır. Bu tezin amacı antiviral ilaçların HBV ve hücre (Hep G2 ve türevleri) üzerindeki etkilerini, virüsü ekspresyon açısından kontrol edebilen modeller kullanarak (burada tetrasiklin kontrollü), karakterize etmek, tasarlamak ve üretilebilir hale getirmektir Lamivudine kaynaklı mutasyonlar, HBV ayw genotipi içeren plasmit (pAT0303) üzerinde, oligomutagenesis yöntemi ile in-vitro olarak oluşturuldu. Bu plasmitler, tet-kontrollü transaktivator geni ve neomycin(G-418) direnç geni taşıyan bir diğer plasmit ile (pUHD15- 1neo), HepG2 hücrelerine ko-transfekte edildi. Tet-kontrolü altında HBV üretip üretmediklerini incelemek için standart molekuler biyoloji yöntemleri (Southern blotting, Northern Blotting) kullanıldı.53 Hücre içi RNA'yı belirlemeye ve karakterize etmeye yarayan“Northern blotting”L180M/M204I klonunun diğer iki klondan daha az pregenomik RNA ürettiği gösterildi. Yapılan Southern analizi, bu klonun, hücre içi replike olabilen DNA yi diğer iki klondan cok daha az içerdiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Molecular characterization of three mutation patern which determine resistance in treatment of HBV infection with lamivudine Viral hepatitis is a common severe disease. The HBV based chronic infection may cause cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC). The absence of adequate experimental systems which may explain the background mechanisms of viral hepatitis and HCC, leads the scientist to find a non-traditional experimental systems such as transgenic mice and stable inducible cell lines to investigate viral gene expressions. After lamivudine treatment, rtM204l, rtl_180M/M204l, and rtl_1 80M/M204V mutations commonly occur. The cell lines which express HBV viral products which includes these three mutations have been desired models for drug- screening purposes, since their dynamic range and drug screening times are shorter than the wild ones. The aim of this study is designing, characterizing and reproducing these cell lines which originate from liver derivative HepG2 cells for investigating the effects of anti-virals and cellular components interfere with drug resistance and viral replication. The mutations rise against lamivudine were produced in-vitro using oligo- mutagenesis method on a plasmid pAT0303 which has an inserted HBV ayw complete genome in the downstream of the tetracycline regulated promoter. These plasmids were co-transfected to HepG2 cells with the ones have tTA (tetracycline transactivator gene) and neomycin (G418) resistance gene. The southern and northern blotting methods were used to investigate whether if these cell lines produce tetracycline-controlled HBV products or not.55 The methods used in these study to look for intracellular RNAs and DNAs showed that the clone L180M/M204I is producing less pregenomic RNA than the other two clones.