İstanbul olimpiyat alanlarının kentsel peyzaj planlama açısından irdelenmesi
Evaluation of İstanbul olympics sites in terms of urban landscape planning
- Tez No: 142856
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Olimpiyat, Sürdürülebilir kalkınma, Ekolojik tasarım, Yapay sulak alanlar, Endüstriyel Ekosistem, Ekolojik Su Arıtımı, Atıksu ve Yağmur sularının değerlendirilmesi. ıx, Olympics, Sustainable Development, Ecological design, Constructed Wetlands, Industrial ecosystem, Ecological water purification, Wastewater and Water reclamation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İSTANBUL OLİMPİYAT ALANLARININ KENTSEL PEYZAJ PLANLAMA AÇISINDAN İRDELENMESİ ÖZET Bu tez çalışmasında amaç, istanbul Olimpiyat Oyunlan'nın istanbul metropolüne getireceği katkıları ortaya koyarak, aynı zamanda bu katkıların İstanbul'un bölgesel ölçekteki çevresel sorunlarına ne şekilde çözüm getirebileceğini irdelemektir. Bu tez çalışmasında, öncelikle Olimpiyatların tarihi gelişimi ve 'Olimpiyat' kavramının tarih boyunca nasıl değiştiği ve ilk çağlardan itibaren Olimpiyatların nasıl bir düzen içinde oynandığı, olimpiyat alanlarının nasıl bir plan kurgusu içinde tasarlandığı ortaya konmuş, günümüze kadar uygulanmış Olimpiyat Köyleri'nin kentsel planlama tipolojisi incelenmiştir. Bugüne kadar düzenlenmiş en başarılı Olimpiyat oyunları olarak görülen Sidney Olimpiyatlarında ele alınan çevreci yaklaşım Olimpiyat alanlarının planlanması, organizasyonu ve tasarlanmasında da yeni bir bakış açısı getirmiştir. 'Sürdürülebilir kalkınma' kavramını esas alan bu ekolojik yaklaşımın detaylı bir şekilde incelenmesinden yola çıkılarak İstanbul'un Olimpiyatlara adaylığı kapsamında nasıl ve neden benzeri bir yaklaşımın takip edilmesi gerektiği bu yaklaşımın olumlu getirileri ortaya konarak ifade edilmiştir. Olimpiyat Parkı'nın kurulacağı Küçükçekmece Havzası'na giren ve Olimpiyatlar kapsamında da kullanılması düşünülen, gerek doğal gerekse kültürel kaynak olma açısından son derece büyük öneme sahip Küçükçekmece Gölü'nün özellikleri ve karşı karşıya olduğu çevre sorunları ortaya konularak, Olimpiyatlar kapsamında değerlendirilmesi konusunda çeşitli araştırmalar yapılarak öneriler getirilmiştir. Bu öneriler kapsamında, gölün sahip olduğu ekolojik özelliklere bağlı olarak sulakalanlarm korunması ve değerlendirilmesi, havza içerisinde yanlış arazi kullanımının engellenerek bölgenin koruma amaçlı ayrılmış doğal alana dönüştürülmesi ve bu kapsamda Olimpiyatlarla ilgili sportif ve rekreasyonel amaçlı kullanımın getirilmesi, endüstriyel alanlar için endüstriyel ekosistem oluşturma, doğal yöntemlerle atıksu arıtımı, atıksulann ve yağmursulanmn değerlendirilmesi gibi öneriler getirilerek alanın Olimpiyatlar kapsamında çevreci bir yaklaşımla organize edilmesi gerektiği sonuçlarına varılmıştır. Bu sonuçlar, hem Olimpiyat alanlarının kazanılması hem de gelecek nesillere kaynak aktarımı açısından alınması gereken kararlarla ilgili geleceğe dönük bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF ISTANBUL OLYMPICS SITES IN TERMS OF URBAN LANDSCAPE PLANNING ABSTRACT In this study, the intention was to study the contribution of Istanbul Olympics for Istanbul Metropolitan Area and propose possible solutions by evaluating these contributions to solve some environmental problems of Istanbul. Firstly, the history of the Evolution of the Olympics and the 'Olympics thought' was studied. Later on, the planning and organization of the cities and the urban planning typology of the Olympic Villages was studied. Among the Olympic Games, Sydney Olympics is selected as the most sustainable Olympics that has ever made. Uniquely, the environmental approach of the Sydney Olympics had brought a different perspective to the planning of the Olympic areas. For this reason, this ecological approach, which includes 'Sustainable Development' as its major concept, was studied carefully and a similar programmatic approach is proposed for the usage of the sites of Istanbul Olympics. The Olympic Park and the Olympic Villages are two of these sites and are located in Küçükçekmece Watershed, which is one of the major natural reserves left in the city of Istanbul, and has a great value of natural and cultural features. The study emphasizes these features and the ecological problems that the lake faces and proposes the usage of this valuable site with respect to ecological issues in relation with the Istanbul Olympics, by studying for similar projects like Sydney Olympics and some environmental studies and applications. As a result, according to the ecological features of the lake a proposal is made for the protection and the evaluation of the lake. In addition, by bringing restrictions for the usage of the site for industrial and residential usage and transforming the site into a natural reserve and bringing in sportive and recreational usage, a rehabilitation program is proposed. For the industrial sites, creating an industrial ecosystem and ecological water purification, water reclamation is proposed for lessening the industrial wastes. These conclusions bring forth a perspective for the future, both for winning the Olympics and transferring natural reserves to the future generations.