The effects of traditional playground equipment design in children's developmental needs
Geleneksel çocuk parkı oyun eleman tasarımlarının çocuk gelişimi üzerine etkisi
  1. Tez No: 143125
  2. Yazar: PINAR METİN
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN GÜRSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: geleneksel çocuk parkı, açık hava oyunlan, çocuk gelişimi, traditional playgrounds, outdoor play, child development
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada oyun kavramı ve çocuk parkları türleri ilgili literatürün ışığı altında, incelenmiştir. Geleneksel çocuk parkı oyun elemanlarının çocuk gelişimi üzerine etkisini belirlemek için bir alan çalışması yürütülmüştür. Ankara, Kurtuluş Park'ı araştırma bölgesi olarak belirlenmiş, 6-12 yaş aralığındaki 70 çocuk rasgele seçilip gözlenmiştir. Yaş, cinsiyet, en çok tercih edilen oyun elemanı ve çocuğun oyun davranışları ile ilgili veriler bir gözlem kağıdı yardımı ile toplanmıştır. Gözlem süresinden sonra çocuklar ile kısa birer görüşme düzenlenmiştir. Toplanan veriler matematiksel olarak kodlanıp, Pearson' m Ki- kare testi ve Fisher'in Kesin Ki-kare Testi kullanılarak %95 ( a = 0.05 ) güven aralığında analizi yapılıp yorumlanmıştır.Alan çalışmasının sonuçlan günümüz çocuk parklarının, oyun kavramı göz önünde bulundurulursa oldukça az değeri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sabit oyun elemanlarının limitli kullanımı direkt olarak çocuğun gelişim ihtiyaçlarını etkilemiştir. Araştırma çalışmasının sonuçlan geleneksel çocuk parkı oyun elemanlanmn çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimini bir dereceye kadar karşıladığım göstermiştir. Bununla birlikte, bu tipteki oyun elemanlanmn çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimine katkıda bulunmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, concept of play and types of outdoor playgrounds were explored in the light of the relevant literature. A field study was conducted in order to determine the attributes of traditional type playground equipment in children's developmental needs. Kurtuluş Park of Ankara was determined as the research area whereas, 70 children, aged between 6 to 12, were randomly selected and observed. Data on age, sex, favourite type of playground equipment and play behaviour of the child were collected by means of an observation sheet. A short interview with the child was also conducted after the observation session. Collected data were encoded, analyzed and interpretted by using Pearson's Chi- square Test and Fisher's Exact Chi-square Test with 95% ( a = 0.05 ) confidence intervals.The results of the field study revealed that today's playgrounds have little value in terms of play. Limitations of fixed playground equipment directly affect children's developmental needs. The findings of the research study indicates that traditional type play structures support physical and social development of the child to a certain extent. However, this kind of equipment do not foster cognitive and emotional development of children.