Performance assesment of indium antimonide photodetectors on silicon substrates
Silisyum taban üzerinde indiyum antimon fotodedektörlerinin performans değerlendirmesi
  1. Tez No: 143126
  2. Yazar: ÜMİD TÜMKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ BEŞİKÇİ, PROF.DR. İBRAHİM GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: photodetector, AllnSb, InSb, focal plane array
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Si taban üzerine büyütülmüş 3-5 um p-i-n InSb fotodedektörlerin detaylı karakteristikleri ve performans değerlendirmesi rapor edilmiştir. Dedektör katmanları GaAs kaplı Si taban üzerine moleküler ışın epitaksisi ile (MBE) büyütülmüş hem homoeklem hem de tek heteroeklem (AlInSb/InSb) dedektör yapılan üzerinde çalışılmıştır. 33x33um alanlı dedektör dizinleri üretilmiş ve detaylı elektriksel ve optik karakterizasyon testleri için test tabanları üzerine flip-chip bağlama yöntemiyle entegre edilmiştir. Si ve InSb arasındaki yüksek örgü uyumsuzluğuna rağmen (%19) Si üzerine InSb homoeklemli dedektör için lxlO10 cmHzl/2/W gibi yüksek bir tepe dedektivite değeri elde edilmiştir. Diferansiyel dirennç hem homoeklem hem de tek hoteroeklem yapılarında orta mertebede ters gerilimlerde tuzak yardımlı tünelleme mekanizması tarafından, sıfır eğimleme yakınında ohmik kaçak mekanizmaları tarafından kayda değer bir şekilde düşürülmektedir. 80 K sıcaklıkta heteroeklem yapısı daha yüksek sıfır gerilim diferansiyel direnç vermesine rağmen bu yapının optik duyarlılığı homoeklem InSb fotodiyotlannkinden oldukça düşüktür. Hem homoeklem, hem de heteroeklem fotodedektörlerde, 80 K sıcaklıkta l/f gürültüsü tuzak yardımlı tünelleme mekanizması tarafından belirlenmekte ve heteroeklem dedektör için 1 Hz'teki gürültü akımı İ"=
Özet (Çeviri)
In this study, detailed characteristics and performance assessment of 3-5 um p-i-n InSb photodetectors on Si substrates are reported. The detector epilayers were grown on GaAs coated Si substrates by molecular beam apitaxy (MBE). Both homojunction and single heterojunction (AllnSb/InSb) detector structures were investigated. Arrays of 33x33 urn2 detectors were fabricated and flip-chip bonded to a test substrate for detailed electrical and optical characterization. A peak detectivity as high as lxl 010 cmHz1/2/W was achieved with InSb homojunction detectors on Si substrate in spite of the large lattice mismatch between InSb and Si (%19). In both homojunction and single heterojunction structures the differential resistance is significantly degraded by trap assisted tunneling (TAT) under moderately large reverse bias and by ohmic leakage near zero-bias. While the heterojunction structures provide a higher 80 K zero bias differential resistance, the responsivity of this structure is significantly lower than that of homojunction InSb photodiodes. In both homojunction and heterojunction photodetectors, 80K 1/f noise is dominated by TAT processes, and the noise current at 1 Hz follows the empirical relation /"=or^rf'/r^^with orr^7~l-lxl0-6 and/M).53.