Blast optimization for the assessment of ground vibrations at Demirbilek panel of Tunçbilek mine
Tunçbilek madenin Demirbilek panosundaki yer sarsıntılarının tayin edilmesi için en uygun patlatma tasarımının araştırılması
  1. Tez No: 143142
  2. Yazar: BURAK ARSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yer sarsıntısı, yapısal hasar, sismik dalga, tek delik atımı, grup atımı, en uygun gecikme süresi, Ground vibration, structural damage, seismic wave, single hole blasts, round blasts, optimum delay time
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Demirbilek açık ocağının çok yakınında Demirbilek köyü vardır. Örtü kazısı basamak patlatması yöntemiyle yapılmaktadır. Patlatma kaynaklı yersarsıntıları yukarıda sözü edilen köydeki yapılarda hasar yaratmış bulunmaktadır. Bu nedenle yersarsıntılarının denetimi ve en aza indirgenmesi bu çalışmanın amacı ve kapsamım oluşturmaktadır. Araştırma çalışması yersarsıntılarının ölçümünü, sismik dalgaların özelliklerinin ortaya çıkartılmasını ve dalgaların büyüklük ve frekanslarının tayinini içermektedir. Toplam vibrasyon kayıt sayıları tek delikler için 102, grup atımları için 4'tür. Bu çalışmaları bir değerlendirme ve yeni patlatma tasarım önerileri takip etmiştir. Önerilen patlatma tasarımlarının uygunluğu yeni ölçümlerle ortaya konmuştur. Sonuçta, yer sarsıntılarını denetlemek ve en aza indirgemek için en uygun patlatma tasarımı seçilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulardan, verimli, zaman ve para tasarrufu sağlayan bir patlatma yapmak için delik başına 30 ile 50 Kg arasında patlayıcı kullamlması gerektiği anlaşılmıştır. Buna ek olarak, 100 metreden daha az mutlak uzaklıklarda hem tek delik atımlarının hem de grup atımlarının yapılarda görünüm bozucu çatlaklara neden olduğu anlaşılmıştır. 100 metreden daha fazla mutlak uzaklıklar için, yapı hasarlarım önlemek amacıyla, 60 ms gecikme suresi kullanarak grup atımı yapılması önerilmektedir. Bir deliğe konulan patlayıcı madde miktarlarınm en az 30 kg olduğu gözetildiğinde, bu miktar için 350 metreden daha az uzaklıktaki insan yaşamının olumsuz etkilenmesini önlemek olası değildir. Tek delik patktmalarının zaman ve para israfına yol açtığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, gelecekte uygun gecikme zamanı kullanarak grup atımı yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Demirbilek village is located within the close neighbourhood of the Demirbilek open cast mine. The stripping operation at the mine is done by bench blasting. The blasting induced ground vibration already caused the structural damage in the buildings at the above mentioned village. Therefore, the control and minimization of ground vibrations constitutes the aim and the scope of this research work. The research work consisted of monitoring of vibration, characterising the seismic waves, determination of magnitude and frequency of the waves. Total number of vibration records are 102 for single hole blasts and 4 for round blasts. These studies were followed by a critical evaluation and proposals for new blast designs. The proposed blast designs were also validated by further monitoring. As a result the best blasting practice was selected and offered to control and minimize the ground vibrations. Findings of the study show that, to perform productive, time and cost saving blasting at least 30 to 50 Kg charge must be used per blasthole. Moreover, it is understood that at less than 100 m of absolute distances both single hole and round blasts cause cosmetic cracking on the structures. For more than 100 m of absolute distances, it is recommended to perform round blasts by using 60ms delay period to eliminate structural damage. Depending on the feet that the minimum amount of charge per hole is 30 kgs, the prevention of human disturbance is not possible for distances below 350 meters. It is understood that single hole blasts are not time and cost effective. Therefore, the use of round blasts with optimum delay time is recommended.