Empirical assessment of the influence of aesthetic properties on product pleasure
Estetik özelliklerin üründen doğan haz üzerindeki etkisinin deneysel olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143141
  2. Yazar: ZEYNEP SEVENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haz Alınabilirlik, Estetik Özellikler, Duygular, Üründen Doğan Haz, Semantik Diferansiyel, Pleasurability, Aesthetic Properties, Emotions, Product Pleasure, Semantic Differential
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, ürünlerin estetik özelliklerinin tüketici üzerinde uyandırdığı üründen doğan haz duygusunun oluşumundaki etkilerini incelemiştir. Bir temel oluşturmak amacıyla; ürünle etkileşimden doğan haz ve haz uyandırmaya dayalı ürün tasarımı yaklaşımının ortaya çıkışı sunulmuştur. Ürünlerin estetik özellikleri ve üründen doğan haz duygusu arasındaki bağlantı estetik özelliklerin bu duyguyu uyandırmada katkısı bulunan etmenler olduğu düşünülerek ele alınmıştır. Ürünlerin estetik özellikleri tanımlanarak, bu özelliklerin tüketici davranışları ve ürün hazzı açısından önemi sunulmuştur. Bunun yam sıra estetik özelliklerin ürün pazarlaması açısından yeri ele alınmıştır.Estetik özelliklerin her birinin üründen hoşlanma üzerindeki eMlerinin derecesini görebilmek amacıyla bir deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu deneysel çalışma çerçevesinde 8 masa saati 40 denek tarafından Semantik Diferansiyel yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çıkan sonuçlar incelenmiş ve sonuçlara farklı perspektiflerden yaklaşılmıştır. Bu çalışma ürünlerin estetik özellMerinin, ürünlerle etkileşim sonucunda ortaya çıkan haz ve keyif duygulan üzerindeki etkilerini kanıtlamıştır. Bütün bunların yam sıra, yapılan deneysel çalışmanın sonuçlan ürün hazzı konusunda hangi estetik özelliklerin öne çıktığım ve tüketici tercihlerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the influence of the aesthetic properties of products on inducing the feeling of product pleasure on consumers. The emergence of the pleasurability issue and pleasure-based product design approach are presented to provide the background. The connection between the pleasurable products and the aesthetic properties is examined since the aesthetic properties are the contributors of product pleasure. The aesthetic properties of the products are identified. The importance of the properties with respect to product pleasure and consumer behavior is presented. Besides, the situation of the properties regarding the marketing of the products is a matter of consideration.An empirical study is performed in order to examine the degree of effectiveness of the each aesthetic property. The empirical study is conducted as a Semantic Differential questionnaire and in the questionnaire 40 subjects evaluated 8 table-clock designs. The results are analyzed and discussions are made from different perspectives. The study provides verification for the influence of the aesthetic properties on the interaction with the pleasurable products. Furthermore, the results of the empirical study indicate which properties come forward considering the product pleasure and the preferences of the consumers.