Radial and nonradial oscillations in stars with gravitaational potential perturbation
Yıldızlarda kütle potansiyel tedirginliğinde çapsal ve çapsal olmayan salınımlar
- Tez No: 143143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RİKKAT CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evrim Modeli, Salınmalar, Değişken Yıldızlar, VI 162 Ori, Stellar Evolution, Oscillations, Variable Stars, VI 162 Ori
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, V1162 Ori'nin özelliklerini taşıdığını varsaydığımız 1.80 güneş kütlesinde evrimleştirilmiş bir modelin çapsal ve çapsal olmayan salınımları araştırılmıştır. Kütle çekim potansiyeli üzerindeki Eulerian tedirginliğini hesaba katarak çapsal ve çapsal olmayan lineer adiabatik yıldız modellerinin tedirginliklerini incelemek için kütle çekim potansiyeli üzerindeki Eulerian tedirginliğinin ihmal edildiği mevcut salınım programı üzerinde değişiklik yapıldı. Yeni salınım eşitlikleri Cowling yaklaşımı yapılmadan çözüldü. Son bölümde değişken bir S Scuti yıldızı olan VI 162 Ori'nin Cowling yaklaşımı varken ve yokken hesaplanmış salınım frekansları gözlemlenmiş frekanslarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the linear adiabatic radial and nonradial oscillations of evolutionary stellar model with 1.80M©, representing the star VI 162 Ori, has been investigated. The already working oscillation program with Cowling approximation, which ig nores the Eulerian perturbation in gravitational potential, has been modified to carry out the radial and nonradial linear adiabatic perturbations of stellar mod els using the Eulerian perturbation in gravitational potential. The new set of equations were solved without Cowling approximation. In the last part, the calculated oscillation frequencies with and without Cowl ing approximation have been compared with the observed frequency spectrum of the variable 5-Scuti star V1162 Ori.