Coordination polymerization of cyclic ethers by metal xanthates and carbamates
Halkasal eterlerin metal ksentatlar ve karbamatlarla koordinasyon polimerleşmesi
- Tez No: 143158
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bakır izopropil ksentat, kalay izopropil ksentat, çinko dietil ditiokarbamat, kristal-polimer, amorf-polimer, propilen oksit, Copper isopropyl xanthate, tin isopropyl xanthate, zinc diethyl dithiocarbamate, crystalline-polymer, amorphous-polymer, propylene oxide
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çinko ksentatlar propilen oksitin stereoregüler polimerizasyonunda aktif katalizörlerdir. Bu alanda bilinen klasik stereospesifik katalizörlerden daha kararlıdırlar. Ancak çinko ksentatlann polimerleşmelerdeki sterik kontrolleri düşüktür. Bu araştırmada daha etkin katalizör sistemleri bulmak amacı ile Cu, Pb, Ni, Al ve Sn ksentatlar incelendi. Bunların arasında sadece bakır izopropil ksentat ve kalay izopropil ksentatın aktif olduğu gözlendi, ancak bakır izopropil ksentat düşük moleküler ağırlıklı ürün verdi. Bu nedenle propilen oksitin polimerizasyonunda kalay izopropil ksentat sistemi detaylı olarak incelendi. Bu katalizör kullanılarak polimerleştirilen propilen oksit, yüksek molar kütleli, kristallenebilen K-polimer ve düşük molar kütleli D-polimer ürünlerini birarada verdi. D-polimerin hem hidroksilhem de çifte bağ uç grupları içerdiği gözlendi. Çift bağ oluşumu anyonik mekanizma varlığı şeklinde yorumlandı. Polimerizasyon tepkimeleri; polimerleşme karışımının bileşimi sabit tutulup polimerleşme zamanı değiştirilerek, polimerizasyon zamanı sabit tutulup katalizör derişimi ve tepkime sıcaklığı değiştirilerek ve daha önceden belirlenen miktarda su ile tepkimeye girmiş katalizör kullanılarak incelendi. Kalay izopropil ksentatın çinko izopropil ksentata göre çok düşük etkinliğe sahip olduğu saptandı (yaklaşık 6000 kez düşük). Katalizör derişimi arttıkça yüzde verimin de doğrusal olarak arttığı gözlendi. Toplam aktivasyon enerjisinin negatif olması büyümenin sonlanma ya da transfer reaksiyonu ile yarıştığı şeklinde yorumlandı. Yapılan bu deneylerin sonuçlarına bağlı olarak bu sistemin mekanizması tartışıldı. Karbamatlann da bu alanda katalitik etkinlikleri rapor edildiği halde stereospesifik özellikleri ile ilgili bir kayıt yoktur. Bu nedenle bu çalışmada çinko dietil ditiokarbamat da kullanıldı ve propilen oksitin stereoregüler polimerizasyonunda aktif olduğu gözlendi. Ancak çinko izopropil ksentat katalizöründen daha zayıf (12 kez) etkinliği olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Zinc xanthates are active catalysts in stereoregular polymerization of propylene oxide. They are markedly more stable than that of known classical stereoregular catalysts in this field. But the steric control of zinc xanthates is weaker. With the purpose of finding more effective catalyst systems the xanthates of Cu, Pb, Ni, Fe, Al and Sn are investigated. Among these only copper isopropyl xanthate (Cu(isoPr)Xt) and tin isopropyl xanthate (Sn(isoPr)Xt) were appeared to be active, but Cu(isoPr)Xt yielded only low molecular weight product. Therefore Sn(isoPr)Xt system was investigated in detail in polymerization of propylene oxide (PO). Polymerization of PO with this catalyst produced two contrasting polymers, through out the process. High molar mass, crystalline (K-polymer) and low molar mass Co polymer). D-polymers had both hydroxyl and double bond terminals. Formation of double bonds was thought to be due to as an anionic process. Polymerization reactions were studied keeping composition of polymerization mixture constant, but varying the polymerization time, keeping polymerization time but changing catalyst concentration, changing reaction temperature and reacting catalyst with predetermined amount of water. It's found that Sn(isoPr)Xt have considerably low efficiency than that of Zn(isoPr)Xt catalyst (about 6000 times smaller). The yield linearly increases by increasing catalyst concentration. The propagation is competed by a termination or transfer process hence overall activation energy is negative. On the bases of these experimental data some mechanistic features of this system was discussed. The catalytical activity of carbamates in this field has also been reported, without any information about catalytical efficiency and stereoregularity of the process. For this reason zinc diethyl dithiocarbamate was also studied and found as an active catalyst in stereoregular polymerization but it showed weaker efficiency in the PO polymerization than that of Zn(isoPr)Xt catalyst (about 12 times weaker).