Development of a tool managemet system for a job shop
Atelye tipi işletmeler için takım yönetim sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 143164
  2. Yazar: BAŞAR ONUR BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Yönetimi, Takım İhtiyaç Planlaması, İmalat Sistem Modellemesi, Dağıtık İnternet Uygulamaları, İmalat için DNA, İmalat Kontrol Sistemleri, Birleşik Modelleme Dili, Tool Management, Tool Requirement Planning, Manufacturing Systems Modeling, Distributed Internet Application, DNA for Manufacturing, Manufacturing Execution Systems, Unified Modeling Language
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir takım yönetim sistemi geliştirilmiştir. Sistem Ankara Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. fabrikasındaki kurallar temel alınarak geliştirilmiştir. Sistemin geliştirilme safhasında nesne yönelimli bir yöntembilim kullanılmıştır. Sistem modellenmesi nesne yönelimli sistem geliştirilmesinin standart şemalandırma notasyonu olan UML ile yapılmıştır. Veritabammn oluşturulmasında E-R modelleme kullanılmıştır. Sistem üç katmanlı Microsoft Windows DNA mimarisi üzerine kurulmuştur. Programlama Microsoft Visual Studio 6.0'ın üyeleri olan Microsoft Visual Basic 6.0 ve Microsoft Visual InterDev 6.0 ile yapılmıştır. Internet Information Server ağ sunucusu olarak, Microsoft Transaction Server nesne sunucusu olarak kullanılmıştır. Veritabanı sunucusu olarak Microsoft SQL Server kullanılmıştır. Yazılım üç modül olarak geliştirilmiştir: Ölçme aleti-bağlama aparatı, kesici takım-takım tutucu ve takım ihtiyaç planlaması modülleri. Ölçme aleti-bağlama aparatı modülü, ölçme aleti, bağlama aparatı ve bağlama aparatı assemblelerinin yerlerinin takibi, bu aletlerle ilgili verilerin tutulması ve ölçme aletlerinin kalibrasyon işlemlerinin yönetimi için oluşturulmuştur. Kesici takım-takım tutucu modülü, kesici takımların ve takım tutucuların işletmeye dağıtımı ve geri toplanması, kesici takımların bileylenmesi ve bu takımlarla ilgili verilerin tutulması için tasarlanmıştır. Takım ihtiyaç planlaması modülü, satın alma emirlerinin ve kesici takım alımlarının takibi, takım ihtiyaç planlamasının hazırlanması ve bu plana göre satın alma emirleri önerilmesi işlerini üstlenir.
Özet (Çeviri)
A tool management system for a job shop was developed in this study. The system is based on the rules of the plant of Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. in Ankara. An object-oriented methodology was used during the system development. Unified Modeling Language (UML), which is the standard diagramming notation for object-oriented development, is used to model the system. Entity-Relation (E-R) modeling is used during the construction of the database. System was developed using three-tiered Microsoft Windows Distributed Internet Applications (DNA) Architecture. Microsoft Visual Basic 6.0 and Visual InterDev 6.0, which are the members of Microsoft Visual Studio 6.0 were used as programming tools. Internet Information Server was used as weh server and Microsoft Transaction Server was used as object broker. Microsoft SQL Server was used as database server. Software was developed in three modules: gage-fixture, cutting tool-tool holder and tool requirement plan modules. Gage-fixture module tracks the location of measuring equipment, fixture and fixture assemblies; keeps the related data about these tools and manage calibration of the measuring equipments. Cutting tool-tool holder module tracks the issue and return of cutting tools and tool holders; sharpening of cutting tools; keeps the related data about these tools. Tool requirement plan module tracks the purchase orders and cutting tool receivings from vendors; prepares tool requirement plan and suggests purchase orders according to the requirement calculation.