Public and private partnerships in special zones management: With reference to physical planning and control
Özel alan yönetimindeki kamu ve özel ortaklıklarının fiziksel planlaması ve kontrolü
  1. Tez No: 143167
  2. Yazar: YELDA KIRBAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu ve Özel Ortaklıkları, Bilim ve Teknoloji Parkları, Teknoloji Geliştirme Alanları, Özel Alan Yönetimi, Fiziksel Planlama ve Kontrol, Public and Private Partnerships, Science and Technology Parks, Technology Development Zones, Special Zones Management, Physical Planning and Control
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye'de, Özel Alanların Yönetiminde Kamu ve Özel Ortaklıkları, alanlarının fiziksel planlamasını ve gelişimini kendi özel yasal çerçeveleri aracılığıyla belirlemektedirler. Teknoloji Geliştirme Alanları Kanunu (4691), üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması amacıyla kurulmuş bir ortaklık olan Bilim ve Teknoloji Parklan'nın yer seçimine, arazi teminine ve geliştirme çalışmalarına yönelik planlama politikalarını içermektedir.Bu çerçevede yapılan Teknoloji Geliştirme Alanları Kanunu analizi ve çalışma alanı olarak seçilen ODTÜ-Teknokent değerlendirmesi, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ndeki tüm planlama çalışmalarının ve kontrolünün Yönetici Şirket sorumluluğu altında olduğunu göstermektedir. Alanın gelişme planının hazırlanmasından, yapılaşma çalışmalarının yönetimine kadar herhangi bir kontrol mekanizması, ilgili kanun tarafından ortaya konulmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İmar Kanunu'nda (3194), Özel Alanların planlamasında, kamu kontrolü ve denetimini sağlamaya yönelik yeni yasal araçlar geliştirmektir. Bu yaklaşım, özel alanların planlama esaslarının ve ilgili yapı yönetmeliğinin hazırlanması ve kontrolü amacıyla kamu ve özel sektörlerin işbirliğinde bir Planlama Komitesi'nin kurulmasını amaçlamaktadır. Bu bakış açısı ile, özel alan yönetimi ve planlaması anlayışı, şimdiki yasal yapı içerisinde geliştirilecektir. Hatta, bu, kentsel işletme faaliyet alanlarında kurulabilecek, olası kamu ve özel ortaklıkları için bir model oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Public and private partnerships in Special Zones Management in Turkey have their special legislative frameworks in terms of physical planning and development of the zones. The Law of Technology Development Zones (no: 4691) includes relevant planning policies regarding the selection of location, land provision and building and development activities of the Science and Technology Parks, one of these partnerships established for the provision of the cooperation between universities and industry.In this framework, the analyses of the Law of Technology Development Zones (no: 4691) and implementation process on the case study of METU- Technopolis have showed that the full responsibilities for planning and control of Technology Development Zones are given to the Administrative Company. In fact, there is no control mechanism addressed by the Law, extending from the preparation of development plan to the management of building activities in a special zone. The aim of this study is to introduce new legislative instruments in the Development Law (no: 3194), for public control and regulation in the planning activities of Special Zones. This approach intends to establish a Planning Committee between public authorities and private sectors for the preparation of Building Regulation, principles of development plan and control of activities performed in the special zones. With this perspective, the understanding of special zones planning and management withki the current policy structure will be improved. Furthermore, this can be used as a model for the establishment of possible forms of public and private partnerships within the scope of urban management.