An experimental study on hydraulic fracture grouting of fissured Ankara clay
Fisürlü Ankara kilinin hidrolik çatlatma enjeksiyonu üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 143166
- Danışmanlar: PROF.DR. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, Çatlatma Enjeksiyonu, Telafi Enjeksiyonu, Model Çalışma, Su/Çimento Oranı M, Grouting, Fracture Grouting, Compensation Grouting, Model Study, Water/Cement Ratio
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, örselenmemiş fisürlü Ankara kilinin düşük vizkoziteli çimento -bentonit kanşrmlanyla hidrolik çatlatma enjeksiyonu (telafi enjeksiyonu) incelenmiştir. Bu amaçla, 14 cm çapında ve 20 cm yüksekliğinde çelik kalıplar yardımıyla örselenmemiş fisürlü Ankara Kili numuneleri bir inşaat çukurundaki yarmadan alınmıştır. Enjeksiyon işlemi, üzerinde özel olarak tasarlanmış yarıklar olan enjeksiyon borusu yardımıyla numunenin tam yan yüksekliğinden yatay olarak gerçekleştirilmiştir. Enjeksiyon malzemesi olarak değişik su/çimento oranlarında çimento- bentonit karışımları kullanılmıştır. Enjeksiyon işlemi gerçekleştirilmeden önce numunenin üzerine çalışmanın ilk kısmmda 100 kPa, diğer kısmında ise 40 kPa olmak üzere iki farklı örtü yükü uygulanmıştır. Amaç, numunenin farklı basınç seviyelerindeki davaranışını gözlemlemek ve su/çimento oram ile uygulanan örtü yüklerinin çatlatma basıncı, zamana bağlı hacimsel değişim davranışı, ve gözlenen kabarma davranışı ve miktarı üzerine olan etkisini incelemektir. Enjeksiyon malzemesinin daha yüksek vizkoziteli olmasıyla (su/çimento oranının düşmesiyle) kınlma basıncının yükseldiği ve numune üzerinde meydana gelen kabarma miktarının azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca su/çimento oranının artmasıyla, çatlatma basıncına kadar numune tarafından alman enjeksiyon malzemesi miktarında da azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, hydraulic fracture grouting (compensation grouting) of fissured Ankara clay with low viscosity cement - bentonite mixes was investigated. For this purpose, undisturbed specimens of fissured Ankara Clay were taken from a cut in a construction pit by means of steel molds of 14 cm diameter and 20 cm height. The injection was carried out horizontally at the mid height of the specimen via a cylindrical injection pipe with specially designed slots on it. As a grout material cement and bentonite mixes were used at different water/cement ratios. Two different surcharges, namely 100 kPa in the first part of the study and 40 kPa in the second part, were applied on the specimen before the grouting operation was performed. The purpose was to observe the response of the specimen to the grouting at different pressure levels and the effects of the water/cement ratio and surcharging loads on the fracturing pressure, the volume change versus time behavior, and the amount of heave observed. It has been observed that as the grout material becomes more viscous (as the water/cement ratio decreases) the fracturing pressure increases and the amount of heaving induced on the specimen becomes less. It has also been seen that the volume of grout taken up by the specimen until fracturing occurs decreases as the water/cement ratio increases.