Reading architectural space through a staged event
Sahne yapıtı üzerinden mimarlık okuması
  1. Tez No: 143168
  2. Yazar: SEDA TEMİZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: görsellik, görüş, mekan kavrayışı, gösterim mekanı, sahne mekanı, yüzey, yanılsama, visuality, vision, space conception, performance space, stage space, surface, illusion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, görsel ilişkilerin somutlaştığı bir kurgusu olduğu düşüncesiyle, sahne mekanının mimari değerlerinin incelenmesine yönelik bir araştırmadır. Sahne mekanı, mimarlık söylemlerinin görsel kültür alanındaki değişimlerden etkilendiğinin en açık örneklemelerinden biri olduğu iddiasıyla ele alınmaktadır. Çalışmanın dayandığı temel düşünce, mimari mekan kavramının, bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmelerin yanısıra, zamanın sosyal, politik ve ekonomik koşullarıyla biçimlenen görsellik alanındaki değişimlerden etkilenmekte olduğu görüşüdür. Görme teorileri alanındaki, Jonathan Crary tarafından tanımlanmış olan üç temel değişim kabul edilmiş olmakla birlikte,çalışmanın odağını, geleneksel mekan kavrayışının değişime uğradığı yirminci yüzyıl gelişmelerinin okunması ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Mimari mekan kavramı üzerine yeniden düşünmek için bir çıkış noktası oluşturmak amacıyla, bu değişimler sahne mekanı üzerinden okunmuştur. Sahne mekanı, mimari mekan üretimine ait bilgileri barındırmaktadır. Bu çalışma, sahne mekanı ve mimarlık üretimleri arasındaki bu ilişkiyi ortaya çıkarma ve mimarlık alanındaki değişimlerin denenebileceği bir alan keşfetme çabasıdır. Sahne mekanının kısa sürede üretilebilir ve esnek yapısı, onu mimari mekan kavrayışındaki olası değişiklikler için bir deney aracı olarak inceleyebilmemizi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an inquiry into the architectural aspects of“stage space”, which is believed to be the materialization of visual relationships, with the claim that it is also the best illustration of the proposition that architectural discourse is affected by the changes in visual culture. The study is based on the assumption that changes in the conceptualization of architectural space have also been influenced from the shifts in the field of vision, which are the consequences of the changes in the social, political and economical circumstances as well as the developments in science and technology. Within the acknowledgement of three major shifts in the field of vision that have been identified by Jonathan Crary, the study focuses on a reading and assessment of twentieth century developments that differ from the“traditional conception of space”and ways of“spatial representation”. Being a key to reconsider architectural space production, the outcomes of these developments are read through the construction of stage and performance spaces. Stage space possesses knowledge about the making of architecture. This study is an attempt to demonstrate how stage space is in relation to or anticipates changes in conception of architecture. Because of its instant nature and flexibility, stage space can be seen as a tool for making experiments for possible changes in the conception of architectural space.