Growth and nitrogen fixation dynamics of azotobacter chroococcum in nitrogen-free and OMW containing medium
Azotobacter Chroococcum'un azotsuz ve zeytin karasuyu içeren ortamda büyüme ve azot bağlama dinamiği
- Tez No: 143176
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Azotobacter chroococcum, Azot Bağlama, Zeytin Karasuyu, Biyolojik İyileştirme, Azotobacter chroococcum, Nitrogen Fixation, OMW, Bioremediation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Zeytinyağı endüstrisinin atık suyu olan zeytin karasuyu, karakteristik bir pis kokusu olan, acı, parlak görünüşlü, koyu renk bir sıvıdır; kirlilik potansiyeline sahip olan bu sıvı, zeytinyağı üreten ülkelerde ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Azotobacter chroococcum zeytin karasuyunu zehirli bileşenlerini parçalayarak biyolojik olarak işleyebilmektedir. Bu detoksifıkasyon işlemi yardımıyla zeytin karasuyu biyolojik gübre olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada A chroococcum' un kimyasal olarak belirlenmiş azotsuz besiyeri içerisindeki değişik fizyolojik koşullarında ve besin ihtiyacında büyüme ve azot bağlama dinamiği belirlenmiştir. Bu parametreler; büyüme koşulları olarak pH, sıcaklık, havalandırma ve bazı katkı maddeleri olarak anorganik tuzlar, borik asit ve azottur. Sonuç olarak, en yüksekhücre konsantrasyonu A. chroococcum nötr pH, 35°C, 150 rpm ve %0.01 konsantrasyonda mangan tuzu ilave edilmiş besiyerinde elde edilmiştir. En yüksek azot bağlama ürünlerine de pH'ın 8 olması durumu hariç aynı koşullarda ulaşılmıştır. Daha sonra A chroococcum" un zeytin karasuyunu biyolojik olarak işlemesi incelenmiştir. A chroococcum zeytin karasuyu içeren temel besiyerinde geliştirildiğinde, %10 zeytin karasuyu içeren ortamda zeytin karasuyu içermeyen ortamda elde edilen hücre konsantrasyonunun 12 katına ulaşılmıştır. Ayrıca, en yüksek protein konsantrasyonu artışına (112 mg/l) %10 oranında zeytin karasuyu içeren besi ortamında, en yüksek amonyak konsantrasyonu artışına (9.05 mg/l) ise %5 oranında zeytin karasuyu içeren besi ortamında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Olive Mill Wastewater (OMW), by-product of oil industry, is a dark liquid with a characteristic fetid smell, bitter taste and bright appearance; having a high pollution potential, creating serious problems in countries producing olive oil. Azotobacter chroococcum as a Nitrogen-fixing bacteria can bioremediate OMW, by degrading its toxic constituents. With the help of this detoxification process OMW can be used as biofertilizer. In this study, the dynamics of growth and nitrogen fixation at different physiological conditions and nutrient requirements of A. chroococcum in chemically defined N-free medium was determined. These parameters were cultivation conditions such as pH, temperature and aeration and some additives such as inorganic salts, boric acid and nitrogen. Consequently, the maximum cell concentration were obtained when A. chroococcum was grown at neutral pH, 35°C, 150 rpm and in medium supplemented with manganese salt at 0.01% concentration. The maximum nitrogen fixation products were attained when A. chroococcum was grown under the same conditions except at pH 8. Further, bioremediation of OMW by A. chroococcum was examined. When A chroococcum was cultivated in OMW containing basal medium at 10% OMW concentration, a cell density 1 2 times higher than in the OMW free medium was achieved. Also, it was found to have maximum increase in extracellular protein concentration (112 mg/1) at 10% OMW containing medium and maximum increase in ammonia concentration (9.05 mg/1) at 5% OMW containing medium.