Waterfront revitalization: A new challenge for urban development
Kent kıyısının canlandırılması süreci: Kentsel gelişmenin yeni gündemi
- Tez No: 143177
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüşüm projeleri, su-kara ilişkisi, liman bölgelerinin canlandırılması, endüstri sonrası kent kıyısı, Türk kıyı kentleri, urban transformation projects, water-land relation, port zones revitalization, post-industrial waterfront, Turkish coastal towns
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezin amacı 1960'lardan bu yana dünyada yaşanan kent kıyısının canlandırılması sürecinin incelenmesi ve Türk kıyı kentleri bağlamında bu sürecin tartışılmasıdır. Su ve kara arasında bir ara yüz olarak kent kıyıları, deniz kenarı kentlerindeki hassas ve en çok değişime uğramış kentsel alanlardır. Bu çalışmanın esas konusu olan liman bölgeleri; endüstri ve liman faaliyetlerinden rekreasyon ve turizmle ilgili kullanımlara dönüşerek kayda değer bir süreç geçirmişlerdir. 20. yüzyıl ortalarında; denizcilik teknolojisi, üretim biçimi ve kentleşme sürecindeki değişimlerin sonucunda, liman faaliyetleri kent kıyılarını metruk ve terk edilmiş alanlar olarak bırakarak, kent merkezlerinden kent dışındaki bölgelere kaymışdır. Terk edilen bu alanlar, 20. yüzyılda kentsel tasarım ve planlamanın en önemli konusu haline gelen kentsel geliştirme projeleriyle canlandırılmaya başlanmıştır. Bu tür projelerin çağdaş kentlerin fiziksel, sosyal ve ekonomik yapısına yaptığı olumlu katkılara rağmen, bir takım tartışılır sonuçları da vardır. Bu bağlamda, bu tez temel olarak iki sava dayanır. İlki, bu tür projelerin bir kıyı arazisine has özellikleri yansıtmaması ve ikinci de, dünyanın farklı kentlerinde üretilen projelerin standartlaşmaya ve aynılaşmaya başlamasıdır.Uluslararası örnekler incelenerek ortaya çıkarılan bu savlar,“Kadıköy Meydanı Haydarpaşa Harem Kentsel Tasarım Yarışması”,“İzmir Liman Bölgesi için Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması”ve“Galata Limanı”projleriyle birlikte böyle bir süreçle yeni yeni karşılaşan Türkiye için değerli kaynaklar olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate waterfront revitalization process, which have been experiencing in the world from 1960s, to discuss the issue in terms of Turkish coastal cities and revitalization of their waterfronts. Being an interface between land and water, waterfronts are critical and most changed urban areas in maritime cities. Specifically port zones, which are the main concern of this study, have experienced a significant transformation period from industrial and port facilities to recreation and tourism related uses. In the mid of 20th century, as a result of the changes in maritime technology, modes of production and urbanization process, port activities shifted from city centers to outer city zones leaving waterfronts as abandoned and derelict urban lands. These lands have been revitalized by great urban development projects that became the major issue of urban design and planning in 20th century. Although, such projects have many successful impacts in the physical, social and economical structures of contemporary cities, they have also some controversial results. In this term, this thesis is based on mainly two arguments. First, such projects are far from reflecting the unique properties of a waterfront land - the land sea interface- and secondly, projects that were implemented in different world cities become standardized and homogenized. As Turkey is newly confronting with this process - Kadıköy Square Haydarpaşa Harem Urban Design Competition, International Urban Design Idea Competition For The Port District Of İzmir and Galata Port Project for Sahpazan-, arguments derived from the international case studies may be valuable for Turkish cases.