Optimal channel design
Optimal kanal tasarımı
- Tez No: 143186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ALTAN SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Open Channel Design, Optimization, Minimum Cost, Best Hydraulic Section
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Üçgen, dikdörtgen, trapez ve dairesel kanal tipleri için, kanal kesitinin maliyetini en aza indiren kanalın yan yüzeyinin eğimi, alt taban genişliği, derinliği ve yarıçapı gibi kanalın kesit değişkenleri, hesaplanmıştır. Manning'in düzgün akım denklemi optimizasyon modelinde kısıtlama oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Maliyet fonksiyonu, kaplama maliyetini, toprak işleri maliyetini ve kanalın yüzeyden derinliğine bağlı olarak artan toprak işleri fiyatını içerecek şekilde düzenlenmiştir. Kesit değişkenlerinin en faydalı değerleri birim fiyat terimlerinin basit birer fonksiyonu olarak ifade edilmiştir. En küçük alan veya en küçük ıslak çevre problemleri için kesit değişkenlerinin sabit değerleri hesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler. Açık Kanal Tasarımı, Optimizasyon, En Düşük Maliyet, En İyi Hidrolik Kesit
Özet (Çeviri)
The optimum values for the section variables like channel side slope, bottom width, depth and radius for triangular, rectangular, trapezoidal and circular channels are computed by minimizing the cost of the channel section. Manning's uniform flow formula is treated as a constraint for the optimization model. The cost function is arranged to include the cost of lining, cost of earthwork and the increment in the cost of earthwork with the depth below the ground surface. The optimum values of section variables are expressed as simple functions of unit cost terms. Unique values of optimum section variables are obtained for the case of minimum area or minimum wetted perimeter problems.