The contribution of geographic information system to the urban planning process in Turkey
Türkiye'de coğrafi bilgi sisteminin kentsel planlama süreçine katkısı
  1. Tez No: 143187
  2. Yazar: VOLKAN OSMAN KEPEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi, Coğrafi Bilgi Sistemi, CBS, Planlama, İller Bankası, Özel Planlama Bürolan, Teknoloji, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi, Plan Hazırlama Süreçleri, Geographical Information, Geographic Information System, GIS, Planning, Bank of Provinces, Private Planning Office, Contribution, Technology, Turkish National Geographic Information System, Plan-making Process
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez, Türkiye'de Coğrafi Bilgi Sisteminin(CBS) kentsel planlama sürecine katkısı göstermeye çalışmıştır. CBS, doğru, güvenilir ve güncel coğrafi bilgiye erişimi sağlayarak, senaryoya göre alternatifler üreterek ve alternatiflerin değerlendirilmesinde katılımı sağlayarak, planlamayı geliştirebilir. Bu, CBS'nin planlamanın gelişimi için sağlayabileceği en üst düzeydeki katkısıdır. Eğer kamu kurumlan arasında coğrafi veri sunan sistemler kurulması gibi şartlar yerine getirilebilirse, CBS'nin katkısı gerçekleşebilir. Kuşkusuz, bu şartlar var olan teknik ve sosyal altyapıya bağlıdır. Kamu kurumlan arasında sayısal bir altyapı sistemi olmamasına rağmen birkaç genel müdürlük kendi çabalan ile sayısal data sunmaya başlamışlardır. Bu çaba, diğer kamu kurumlanna örnek teşkil ederek, coğrafi data sunan kamu kurumlannın niteliği ve niceliği artmalıdır. Planlama bakış açısına göre, bu örneklerin, plan yapma süreçlerim CBS ile birlikte yapmaya yetecek düzeyde olmadığı düşülmektedir. Bu düşünceyi ispatlamak için, GIS ve teknoloji kullanımının hangi düzeyde olduğu İller Bankası ve özel planlama bürolan özelinde araştırıldı. Sonuçlar göstermektedir ki, İller Bankası' ndaki GIS kullanımı geçiş dönemindedir. Özel planlama bürolan başlangıç seviyesindedirler ve eğer planlar sayısal ortamda hazırlanmaya başlanırsa ki bu fazladan maliyet yaratmaktadır, bazı bürolar bu değişime ayak uyduramayacak durumdadırlar. Bu yüzden, kamu kurumlan arasındaki coğrafi veri sunum politikalan, CBS'nin planlama için gelecekteki kullanımını belirleyecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to show the contribution of Geographic Information System to urban planning process in Turkey. GIS can enhance the planning system by providing an access to accurate, reliable and update geographical information, producing alternatives according to the scenario and ensuring participation in the evaluation of the alternatives. This is the high level contribution of GIS for the enhancement of planning. The contribution can occur, if certain conditions are sustained such as establishment of geographical data provision system among public institutions. Obviously, these are connected with available technical and social infrastructure. Although, there is not a digital infrastructure system among the public institutions, several general directorates have started to provide some geographical information in their works. These efforts should be increased in quality and quantity. From the planning point of view, we argue that these are not even at satisfying level to work with the GIS in the plan-making processes. To prove our argument, the use of GIS and technology in the Bank of Provinces and private planning offices are inquired. The results of the thesis study show that the Bank of Provinces is in the transition period for the use of GIS. Private planning offices are in the initial stage and some of them seem unable to adopt themselves if the plan-making process becomes digital, because of the extra costs for them. Therefore, geographical data provision policies among public planning institutions will determine the future development of GIS in the planning process.