Modeling activated sludge population dynamics
Aktif çamur popülasyon dinamiklerin modellenmesi
- Tez No: 143197
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif çamur şişmesi, popülasyon dinamikleri, modelleme, AEROFEL, AQUASIM vı, Activated sludge bulking, population dynamics, modeling, AEROFIL, AQUASIM IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz aktif çamur populasyon dinamiklerinin modellenmesi Seyidoğlu, Aylin Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Ocak 2003, 115 sayfa Aktif çamur türü biyolojik arıtım sistemlerinde populasyon dinamikleri çok önem taşımaktadır. Kullanımdaki modeller sıklıkla bu hususu göz ardı etmekte ve sonuçta yetersiz kestirimler elde edilmektedir. Bu çahşmada populasyon kinetiklerinin ASM1 modeline monte edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada AEROFEL modeli ve literatür verileri kullanılarak modelin doğruluğu kanıtlanmıştır. Modelin bilgisayara uyarlanması AQUASIM genel amaçlı program kullanılarak yapılmıştır. Atıksuların aktif çamur işlemiyle arıtılmasının temel prensibi flok oluşumudur. Aktif çamur flok oluşumunda meydana gelebilecek herhangi bir bozulma arıtım veriminindüşmesiyle sonuçlanacaktır. Bu çalışmada aktif çamur florasını meydana getiren fakültatif flok bakterileri, mecburi aerobik ipliksiler ve nitrifikasyon mikroorganizma konsantrasyonları kestirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, yüksek miktarda biyolojik olarak kolay bozunabilen madde yüklemesi ve dar uzun geometrili havalandırmalı tanklarındaki hidrolik koşulların aktif çamur florası üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bunun yanı sıra aktif çamura fakültatif flok bakterisi ve mecburi aerobik ipliksi bakteri aşılanması, aerobik, anoksik ve anaerobik selektörlerin ve selektör kademelendirilmesinin ipliksi mikroorganizma toplam biyokütle oranı üzerine etkileri AQUASIM programı içinde AEROFIL modeli kullanılarak kestirilmiştir. Çalışmadan elde edilen kestirimler literatür değerleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, A/O, A2/0 ve Bardenpho gibi çeşitli biyolojik nütriyent giderici ileri aktif çamur konfıgurasyonlarının da flok yapısı üzerine etkileri tam karışımlı aktif çamur ile karşılaştırmalı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING ACTIVATED SLUDGE POPULATION DYNAMICS Seyidoğlu, Aylin M.Sc, Environmental Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay January 2003, 115 pages Population dynamics play an important role in the performance of biological treatment by activated sludge. Current models often do not take this into consideration with concomitant failure in prediction of the outcome. Therefore this study aims at incorporating kinetics of population dynamics into ASM1 Activated Sludge Model. The AEROFIL model was used in the study for modeling population dynamics. The literature data was used for verification and model supporting. The already existing AEROFIL model was developed by using the AQUASEM utility program. Basic requirement of treatment by activated sludge is the floe mformation. Any failure in activated sludge floe formation results in decrease in treatment efficiency. The AEROFIL model used in this study is capable of predicting the behavior facultative aerobic floc-forming and obligate aerobic filamentous bacteria as well as nitrifying microorganisms in the case of aerobic bulking. This way it is now possible to predict activated sludge biocenoses, hence sludge settleability. Effects of high loadings with readily biodegradable substrate, flow pattern in longish aeration basins, inoculation by facultative aerobic floc-former microorganisms, inoculation by obligate aerobic filamentous microorganisms on the activated sludge biocenoses is investigated. Besides, effects of aerobic, anaerobic and anoxic selectors and selector compartmentalization on the filamentous microorganism to total biomass ratio were analyzed by using the AEROFIL model in AQUASIM program. The predictions were compared with the literature. Moreover, population dynamics in some of the biological nutrient removing activated sludge modifications like A/O, A2/0 and Bardenpho were investigated and compared to a completely mixed activated sludge process.