Reactivity of limestones of different sources for flue gas desulfurization application
Baca gazlarının kükürtten arındırılması uygulamaları için farklı kökenli kireçtaşlarının reaktivitelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 143198
  2. Yazar: MEHTAP GÜLSÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı, Reaktivite, Çözünme Hızı, Baca Gazı Arıtma, Limestone, Reactivity, Dissolution Rate, Flue Gas Desulfurization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Her yıl, milyonlarca ton kirleticinin atmosfere atıldığı günümüzde, artan nüfus ve sanayileşmeye bağlı olarak, enerji tüketimi; buna bağlı olarak da, çevreye atılan kirleticilerin miktarı sürekli artmaktadır. Kömürün yakılması sonucu oluşan kükürtdioksit, atmosferdeki en önemli kirleticilerden biridir ve canlı cansız varlıklar üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Baca gazlarından kükürtdioksidi gidermek için ıslak ve kuru prosesler uygulanmaktadır. Islak proseslerde; baca gazı, sorbent içeren sulu çözeltiler ile temas ettirilerek, kimyasal absorpsiyon yoluyla kükürtdioksit giderimi sağlanmakta ve temizlenmiş baca gazı su buharı ile doymuş olarak sistemden çıkmaktadır. Kuru proseslerde ise, kükürtdioksit giderilmesi, gaz-katı sorbent teması ile sağlanmaktadır. Baca gazlarından kükürtdioksit'in giderilmesinde en geniş uygulama alanına sahip olan ıslak proseslerde, sorbent olarak kireç ve kireçtaşının sulu çözeltileri kullanılmaktadır. Bu proses, kireçtaşının ucuz ve kolay bulunabilen bir madde olması ile önem kazanmaktadır. Ülkemizdeki kireçtaşı yatakları bol olmakla birlikte, bazı termik santrallerimizde kurulması gündemde olan baca gazı arıtma birimlerinin hammaddesi olabilecek bu yataklanmızdaki kireçtaşlanmn reaktivitelerini araştıran sistemli bir çalışma yapılmamıştır. Bu tezde; Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirilen 5 adet kireçtaşı numunesinin reaktivitelermin boyuta göre nasıl değiştiği, özgül yüzey alanının reaktivite üzerine etkisi ve kuru öğütme ile yaş öğütme'nin reaktivite üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneyler sonucunda, reaktivitenin kireçtaşlanmn boyutuna göre değişim gösterdiği saptanmıştır. Reaktivite tane boyutu küçüldükçe artmaktadır. Kura ve yaş öğütmenin reaktivite üzerine önemli bir etkisi olmadığı bulunmuştur
Özet (Çeviri)
In today's world where millions of tons of pollutants are discharged into the atmosphere, continually increasing population and industrialization lead to ever increasing demand for energy which, in turn, leads to a continual increase in the amount of pollutants released into the atmosphere. Sulphur dioxide generated as a result of burning coal is one of the most significant pollutants in the atmosphere and has negative effects on both living beings and non-living things. There are wet and dry processes which are applied to eliminate the sulphur dioxide emitted from flue gasses of coal-burning systems, hi wet processes, flue gas contacts with aqueous suspensions containing sorbent, sulphur dioxide is eliminated by means öf chemical absorption, and then the cleaned flue gas leaves the system as saturated with water steam, hi dry processes, sulphur dioxide is eliminated through contact with gas-solid sorbents. In wet processes, having the largest scope of application in eliminating sulphur dioxide from flue gases, lime and limestone slurry are used as sorbents. This process gains importance because limestone is a cheap and easily available substance. While limestone ore is abundant in Turkey, the reactivity of limestones from sources has not been systematically studied, which are likely to be the raw material of flue gas purifying units planned to be installed in some of the thermal plants. In this thesis, an investigation was carried out with 5 limestone samples coming from different regions of Turkey to find out how their reactivities change according to size, specific surface area and mode of grinding. As a result of the experiments, it was found that reactivity varies significantly according to the size of limestone particles. Reactivity increases as the particle size decreases. It was also found that the mode of grinding, wet or dry, has no significant effect on the reactivity.