Analysis and preform design for long press forgings with non-planar parting surfaces
Kalıp ayırma yüzeyi düzlemsel olmayan pres dövme uzun parçalar için analiz ve ön şekillendirme tasarımı
  1. Tez No: 143196
  2. Yazar: AHMET BARIŞ KARAGÖZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirme, Pres Dövme, Sıcak Dövme, Kapalı Kalıpta Dövme, ön Şekil Tasarımı, Sonlu Hacim Analizi, Metal Forming, Press Forging, Hot Forging, Closed-Die Forging, Preform Design, Finite Volume Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Endüstride, pres dövme yöntemi kullanılarak çok çeşitli parçalar üretilmektedir. Pres dövme, genel olarak, iş parçalarının son şekillendirmeden önce birbiri ardından gelen ön şekillendirme işlemlerinde şekillendirilmelerini gerektirir, ön şekillendirme kalıplarının tasarımı kalıp ve ürünlerin maliyet ve kalitelerini etkiler. Son aşamada kalıbın tam olarak dolmasını sağlamak amacıyla, dövme endüstrisinde, genellikle parçanın orijinal hacmi üstüne malzeme eklenerek ön şekillendirme kalıpları sahip olunan tecrübeyle tasarlanır. Ancak, bu yöntem, fabrikaya malzeme kaybı yoluyla olduğu gibi, çabuk aşınan kalıpları daha sık revize etme gereği nedeniyle de artan maliyetler getirmektedir. Bu çalışmada, ayırma yüzeyi düzlemsel olmayan kalıplar gerektiren parçalar incelenmiştir. Malzeme sarfiyatı ve maliyeti düşürmek üzere bu tip karmaşık şekilli parçaların ön şekillendirme kalıplarının tasarımı için bir yöntem önerilmiştir. Endüstriyel parçalar için pres dövme işlemi, bir ticari sonlu hacim analizi programı ile, bir dövme fabrikasında üretilen parçalar kullanılarak incelenmiştir. Belirli bir parça için, önerilen metod ile ön şekillendirme tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan ön şekillendirme kalıbı imal edilmiş ve fabrikadaki üretim hattına dahil edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, makul sayıda dövme işlemi kullanılarak malzeme kaybında ciddi azalmalar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In industry, a wide variety of parts are produced by press forging. Press forging generally requires sequential forming of workpieces through a set of preforming stages before the final stage. The design of preform dies affects die and product cost and quality. To ensure complete filling of the die at the final stage, companies in the forging industry commonly add extra material to the original workpiece volume and accordingly design the perform dies by the help of their experience. However, this method reflects extra costs in the form of wasted material as well as the need of early revision of the dies due to rapid die wear. In this study, press forgings, which require dies with non-planar parting surfaces have been examined. A method for the design of preform dies for this kind of complex shaped parts is proposed to reduce material wastage and cost. The press forging process for industrial parts is analyzed by using a commercially available finite volume analysis software for an application in a forging company. The appropriate preform design has been realized for a particular forging using the proposed method. The preform die has been manufactured and put into the production line in the company. As a result of this study, considerable amount of reduction in the usage of material has been achieved with a reasonable number of forging operations.