Experimental design in the presence of covariates
Ortak değişkenlerin varolması durumunda deney tasarımı
  1. Tez No: 143199
  2. Yazar: DİDEM AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MOTİ LAL TİKU, Y.DOÇ.DR. BİRDAL ŞENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortakdeğişken Analizi (Kovaryans Çözümlemesi), Deney Tasarımı, En çok Olabilirlik Tahmin Edicileri, Uyarlanmış En çok Olabilirlik Tahmin Edicileri, İstatistiksel Sağlamlık (Robustness), Normal Olmayan Dağılımlar, Analysis of Covariance, Experimental Design, Maximum Likelihood Estimators (MLE), Modified Maximum Likelihood Estimators (MMLE), Robustness, Non-normality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geniş uygulama alanına sahip olan deney tasarımında genellikle temel amaç deneysel birimlere uygulanan kontrol edilebilir faktörleri birbirleri ile karşılaştırmak ve bunlar arasından en etkin olanı bulmaktır. Ancak bir çok deney tasarımında yanıtlar yalnızca kontroledilebilir deneysel faktörlerden etkilenmez; bunun yanında kontroledilemeyen bir takım değişkenlerden de etkilenirler. Bu kontroledilemeyen değişkenler genellikle ortakdeğişkenler olarak adlandırılır. Bu tip modellerde esas amaç deneysel birimle, birimlere uygulanan faktörler ve ortakdeğişken yada değişkenler arasında bir ilişkinin varlığını incelemektir. Ortakdeğişken analizi (Kovaryans Çözümlemesi) özellikle biyoloji alanında sıklıkla kullanılan bir analiz yöntemidir. Bu çalışmaların bir çoğunda modeldeki hata teriminin normal dağıldığı varsayımı kabul edilir. Oysa normal olmayan dağılımlara pratikte daha çok rastlanır. Bu çalışmanın amacı, normal dağılım varsayımının geçersiz olduğu durumlarda model parametrelerini tahmin etmek ve hipotez testinde kullanılacak sağlam (robust) ve etkin bir test istatistiği geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Experimental design methods have broad coverage of application areas. Usually, basic goal in experimental design methods is to compare the effect of controllable experimental factors on the response and locate the interest on the one, which is most effective. However, in many experimental situations, responses are not only affected by the controllable experimental factors, but also by uncontrollable variates, usually named as covariates. Main aim in these models is to relate the response to both the controllable and uncontrollable variates and investigate the effects of the variates on the response. Analysis of covariance (ANCOVA) is a frequently used method of analysis, especially in the biological sciences. Nevertheless, most of the work done on this model is based on the normality assumption of the error distribution. In practice, however, non-normal distributions occur more frequently. The aim of this study is to investigate this model under non-normality and to develop robust and efficient methods for estimation and hypothesis testing.