The numerical solution on coupling coefficients of corrugated waveguides
Koruge (oluklu) dalga klavuzlarının çiftlenimlerinde nümerik çözümler
  1. Tez No: 143214
  2. Yazar: PINAR MENTEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftlenim-mod teori, koruge dalga kılavuzları, Çiftlenim Katsayı, Coupled Mode Theory, Corrugated Waveguides, Coupling Coefficient
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dielektrik Dalga kılavuzlarında yayılrm ve etkileşim problem birleşik-mod formülasyonu ile çözülür. Bu yaklaşım modlar arasında enerji transferi içeren problemleri çözmek için çok elverişlidir. Bu çalışmada, çiftlenim-mod teorisinin temel özellikleri gözden geçirildi. Kılavuz-dalga optiğinde karşılaşılan etkileşimler çiftlenim-mod teori kullanılarak incelendi. Bu teoride önemli bir rol oynayan çiftlenim katsayısı için açık ifadeler verildi. Ayrıca,“yerel alan açılımına”dayanan bir analiz, karesel küçük diş yüksekliği olan kıvrımlı dalga kılavuzlarında birleşim katsayısını hesaplamak için kullanıldı. Karesel diş şekilli kıvrımlı dalga kılavuzlanndaki çiftlenim katsayı için ifadeler yerel alan açılımına dayanarak analiz edildi. Keyfi bir tesir kesite sahip kıvrımlı dalga kılavuzlanndaki çiftlenim katsayısı incelendi. Birinci dereceden diş yüksekliğinde ifadeler herhangi bir tesir kesit için kesindir. Son olarak, farklı şekillerdeki kıvrımlı dalga kılavuzlarında diş yükseMiğinin, tabaka kalınlığının ve Bragg saçılım derecesine bağlı olan çiftlenim katsayıları TE mod için hesaplandı. Çiftlenim katsayılarının belli durumlarda rezonans durumları gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
The problem of propagation and interaction of optical radiation in dielectric waveguides is cast in the coupled-mode formalism. This approach is useful for treating problems involving energy exchange between modes. In this study, the principal features of coupled modetheory are reviewed. A number of guided-wave interactions encountered in guided-wave optics are analyzed using coupled-mode theory. Explicit expressions for the coupling coefficient which play a central role in this theory, are given. Also, an exact analysis, based on local field expansion, is used in order to calculate the coupling coefficient in corrugated waveguide structures having rectangular tooth shape and small tooth height. Expressions for the coupling coefficient in corrugated waveguides with rectangular tooth shape are analyzed based on local mode expansion. Coupling coefficient in corrugated waveguides with arbitrary cross-section is examined. The expressions are exact to first order in the tooth height for any waveguide cross-section. Finally, we compute coupling coefficients for TE modes as a function of tooth height, active layer thickness, and Bragg scattering order for a variety of corrugation shapes. It is shown that the coupling coefficient for sawtooth gratings has a resonans in some cases.