Non-Abelian gauge theories of the Yang-Mills type
Yang-Mills tipinden abelyen olmayan ayar kuramları
  1. Tez No: 143213
  2. Yazar: AHMET ABUHATAB
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL BAŞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Abelyen olmayan Yang-Mills kuramı, Chern-Simons kuramı, Non-Abelian Yang-Mills theories, Chern-Simons theories
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezde standard Yang-Mills, yüksek dereceden türevli Yang-Mills ve Chern- Simons- Yang-Mills kuramlarının efektif Lagranjıanlarmdan yola çıkarak, bu ku ramlar için alan denklemleri ve ayar-bağımsız, simetrik enerji-momentum tensörleri elde edildi. Yüksek dereceden türevli Yang-Mills kuramlarının gluon alanlarının uzun mesafedeki etkileri tanımlayabildiği düşünülmektedir. Küresel simetrik, za mandan bağımsız bir ayar potensiyeli için sayısal çözümler gösterildi. Öte yandan, Chern-Simons- Yang-Mills kuramları topolojik kütlenin meydana gelmesine sebep olurlar. Bu bağlamda, çeşitli sabit çözümler ve ayrıca zaman bağımlı çözümler elde edildi. Bu çözümlerin yorumları klasik alan kuramlarının geçerli olduğu bölgelerde verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, starting from the effective Lagrangians of the standard Yang-Mills, higher derivative Yang-Mills and the Chern-Simons- Yang-Mills theories, we have given the corresponding field equations and the symmetric gauge invariant energy- momentum tensors. Lagrangians containing higher derivative terms have been found useful for discussing the long lange effects of the gluon fields. A numeri cal solution is found for a spherically symmetric static gauge potential. On the other hand, Chern-Simons- Yang-Mills theories are responsible for the generation of a topological mass. In this context, various constant solutions as well as time dependent solutions have been found and interpreted within the region of appli cability of classical fields.