Devoloping a parcel-based information system by object-oriented approach
Nesne yönelim yöntemi ile parsel tabanlı bir bilgi sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 143227
  2. Yazar: EMRAH TUFAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Parsel, parsel tabanlı bilgi sistemi, kadastro, nesne yönelim yöntemi, birleştirilmiş modelleme dili, EER model, Parcel, parcel-based information system, cadastre, object- oriented modeling, unified modeling language, EER Model
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kadastro, parsel ile ilgili güncel bilgileri içerir. Bir ülkede kadastral veriler çok büyük bir hacim tutmaktadır. Dolayısıyla parsel ile ilişkili veriler dikkatli bir şekilde yönetilmelidir. Günümüzde veritabanı kullanımı, veri yönetiminin etkili bir yoludur. İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri ise parsel ile ilişkili veriler için iyi bir çözümdür. Fakat bilgi sistemleri mantığı altında düşünüldüğünde, sadece ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri yeterli olmamaktadır. Veritabanı içerisinde tutulan verileri işleyecek bir takım araçlar da gerekmektedir. Nesne yönelimi analiz ve tasarım yöntemi, bu gibi araçları geliştirmek için iyi bir çözümdür. Bu çalışmada, parsel tabanlı bir bilgi sistemi geliştirildi ve Çankaya Belediyesi için uygulamaya konuldu. Sistemin geliştirilmesi sürecinde, ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri coğrafi olmayan veriler için kullanıldı ve veritabanı içerisindeki verilerin yönetimini sağlamak için nesne yönelimli analiz ve tasarım yöntemleri kullanılarak bir yazılım geliştirildi. Bunlara ek olarak, kadastral veriler iki kısma ayrıldı ve her bir kısım farklı bir şekilde ele alındı. Bunlardan birincisi coğrafi veya mekana bağlı verilerdi. Bu veriler Maplnfo Professional yazılımının 6.5 versiyonu ile yönetildi. Diğer veriler ise mekana bağlı verilerin nitelik verileri olarak düşünüldü. Bunlar için de ilişkisel bir veritabanı tasarlandı ve Micrsosoft SQL Server yazılımının 2000 versiyonunda uygulamaya konuldu. İlişkisel veritabanının tasarlanması aşamasında kavramsal veritabanı tasarımı için EER model kullanıldı. Daha sonra mantıksal tasarım aşamasında, kavramsal model ilişkisel modele aktarıldı. Verilerin depolanacağı alan yaratıldıktan sonra, bu veriler üzerine nesne yönelim analiz ve tasarım yöntemi ve birleştirilmiş modelleme dili kullanılırak bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım sayesinde, verilerin yönetimi veritabanına doğrudan bir erişim olmadan kolay bir şekilde gerçekleştirildi. Bu çalışma ile, belediyelerdeki kadasral verilerin yönetimi ile ilgili problemlere bir çözüm önerildi ve bu çalışma belediyeler içerisindeki parsel ile ilgili veriler için nesne yönelim yöntemi ile yapılmış olan ilk çalışmalardan bir tanesidir.
Özet (Çeviri)
The cadastre contains parcel related data which must be up-to-date. The cadastral data in any country constitute a very big dataset. Therefore parcel related data should be carefully managed. Today, using a database is an effective way of data management. The relational database management system can be a good one for parcel related data. However when the information system concept is considered, just relational database management system is not enough. Some tools are needed in order to manipulate the data in the relational database management system. Object oriented analysis and design is a good choice to develop these tools. In this study, a parcel-based information system is developed and it is implemented for Çankaya Municipality. During the development relational database management system is used for attribute data management, and object-oriented analysis and design is used for development of application to manipulate the data in the relational database management system. The cadastral data are separated into two parts and each part is handled separately. The first part is the geographic or spatial data. These data are handled by the help of the Maplnfo Professional Version 6.5. The other part is the attributes of these spatial data. For this part, relational database is designed and implemented on Microsoft SQL Server Version 2000. During the development of the relational database, conceptual database design is performed by enhanced entity-relationship (EER) model. Then in the logical design, the conceptual model is mapped into the relational model. After data storage area is created, the application is developed on that data by using principles of object-oriented design and analysis and unified modeling language. By the help of the software developed, the data management can be carried out easily. By this study, a solution is proposed for the cadastral data management problem of the municipalities, and this study is one of the first studies developed for parcel related data using object-oriented approach for municipalities.