The theory of generic difference fields
Jenerik fark cisimlerinin teorisi
- Tez No: 143226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DAVİD PİERCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Jenerik Fark Cismi, Jeneric Otomorfizmalar, ACFA, Generic Difference Fields, Generic Automorphisms, ACFA
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Fark cismi M. ayırt edilmiş endomorfizması olan bir cisimdir. Bu cisme eğer fark cisimleri teorisinin modelleri arasında varoluşsal olarak kapalıysa jenerik fark cisimi denir. La = {+, -,., 0, 1, er} dilinde Hrushovski'nin bir teoremi ile şu şekilde karakterize edilir: M; cebirsel olarak kapalı bir cisimdir, a; M' in bir otomorfizmasıdır, ve eğer W ve V, M'nin üzerinde tanımlanmış öyle değişken kümelerdir ki W Ç V x a(V) ve projeksiyon haritaları %ı : W - > V ve 7r2 : W - >. c(V) jenerik olarak örtendir, o zaman M de öyle bir n-boyutlu afin uzay noktası â vardır ki (ö, a(ö)) G W. Bu tez AC FA denilen ve Angus Macintyre, Van den Dries, Carol Wood, Ehud Hrushovski ve Zoe Chatzidakis tarafından çalışılan jenerik fark cisimlerinin teorisi üzerine yapılmış bir in celemedir. AC FA cebirsel olarak kapalı fark cisimleri teorisinin model tamam- layıcısıdır. Bu teori neredeyse tam niceleyici yokedilmesine sahiptir ama tama men yok edilemez. Bu teoride biz niceleyicüeri ancak bir niceleyiciye kadar yok edebilmekteyiz ve böylece ACFA'ın tamamlayıcılarını da elde etmekteyiz. Bu işlem, cismin karakteristiğini de belirleyerek sağlanan genişlemeleri ile birlikte ACFA teorisinin de kararlılığını gerektirir, er'nm sabit cismi bir sahte-sonlu cisimdir.
Özet (Çeviri)
A difference field A4, is a field with a distinguished endomorphism, is called a generic difference field if it is existentially closed among the models of the theory of difference fields. In the language L^ = {+, -,., 0, 1, a}, by a theorem of Hrushovski, it is characterized by the following: M is an algebraically closed field, a is an automorphism of M, and if W and V are varieties defined over M such that W Ç V x a(V) and the projection maps 7Ti : W - ». V and 7T2 : W - >? cr(V) are generically onto, then there is a tuple ö in M such that (a, cr(a)) G W. This thesis is a survey on the theory of generic difference fields, called AGFA, which has been studied by Angus Macintyre, Van den Dries, Carol Wood, Ehud Hrushovski and Zoe Chatzidakis. ACFA is the model completion of the theory of algebraically closed difference fields. It is very close to having full quantifier elimination, but it doesn't. We can eliminate quantifiers down to formulas with one quantifier and hence obtain the completions of ACFA. This entails the decidability of the theory ACFA as well as its extensions obtained by specifying the characteristic. The fixed field of a is a pseudo-finite field.