Control of groundwater by underground dams
Yeraltı suyunun yeraltı suyu barajları ile kontrolü
- Tez No: 143230
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suyu Barajı, Yeraltı Suyu Depolaması, Sayısal Simülasyon, MODFLOW, Underground dam, Groundwater Storage, Numerical Simulation, MODFLOW
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada yeraltı suyu barajları tanımlanmış, tasarım ve inşa konusunda detaylı bilgi sağlanmıştır. Baraj duvarım oluşturan madde yeraltı suyu davramşmı etkilediği için farklı yeraltı suyu barajı tipleri tartışılmıştır. Sürdürülebilir gelişme açısından yeraltı suyu barajı kullanımının yeraltı suyu kaynaklarının yönetimindeki performansı iki örnek çalışma ile analiz edilmiştir. Birinci örnekte hipotetik ideal bir akifer, ikincide ise gerçek bir akifer seçilmiştir. Yeraltı suyu barajlarının yeraltı suyu davranışı üzerindeki performans değerlendirmesini yapmak ve etkisini analiz etmek için sayısal simülasyon yöntemi seçilmiştir. Bu amaçla iyi bilinen bir bilgisayar programı olan MODFLOW, A.B.D. Jeolojik Araştırma Kurumunun Modüler Sonlu Farklar Yeraltı Suyu Modeli, (McDonald ve Harbaugh, 1988) kullamlmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study underground dams are briefly described and detailed information about the design and construction aspects is provided. Since the material, of which dam wall is composed, is the main variable influencing the groundwater behavior, various types of dam wall are discussed. The use and usefulness of the underground dams as a means of sustainable development, and their performance in the management of groundwater resources are analyzed with the help of two example studies. In the first example a hypothetical idealized aquifer is considered, while in the second one, a real aquifer is selected. For the performance evaluation, and for the analysis of the impact of the underground dams on the groundwater behavior, numerical simulation is opted. For that purpose, a well-known computer code, MODFLOW, A Modular Three- Dimensional Finite Difference Groundwater Flow Model of U.S. Geological Survey, (McDonald and Harbaugh, 1988) is used.