Analysis of fiber reinforced composite vessel under hygrothermal loading
Higrotermal yükleme altındaki elyaf takviyeli kompozit kapların analizi
- Tez No: 143231
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elyaf takviyeli kap, kompozit malzeme, basınçlı kap, kompozit silindirler, ortotropik, termal yükleme, higrotermal yükleme, sıcaklık, nem, Fiber reinforced vessel, composite material, pressure vessel, composite cylinders, orthotropic, thermal loading, hygrothermal loading, temperature, moisture
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, anizotropik elastisite teorisine dayalı olarak higrotermal yükleme altındaki elyaf takviyeli kompozit kapların açık analitik formülasyonunu geliştirmektir. Yükleme üç durum için ayrı çalışılmıştır, bunlar düzlem şekil değiştirme durumu, uçların açık olduğu ve basınçlı kap durumlarıdır. İki ucun açık olduğu ve basınçlı kap durumlarında, kap genişlemeye serbesttir, öbür taraftan düzlem şekil değiştirme durumu için, kabm genişlemesi engellenmiştir. Çalışma boyunca sabit, lineer ve parabolik sıcaklık değişimleri incelenmiş ve her bir değişim için, farklı denklemler geliştirilmiştir. Ardından, termal ve nem etkileri altındaki elyaf takviyeli kompozit kabm davranışını incelemek için uygun bir kırılma teorisi uygulanmıştır. Bu çalışma boyunca, hem simetrik hem de antisimetrik yönlendirilmiş katların davranışını incelemeyi mümkün kılan iki bilgisayar programı geliştirilmiştir. İlk program düzlem şekil değiştirme durumu için çalışırken, ikinci program iki ucun açık olduğu ve basmçlı kap durumları için çalışmaktadır. Son olarak, nem katsayısını ve sıcaklık dağılımım değiştirmek suretiyle çeşitli termal yükleme durumları çalışılmış ve sonuçlar mukayese amacıyla tablo olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an explicit analytical formulation based on the anisotropic elasticity theory that determines the behavior of fiber reinforced composite vessel under hygrothermal loading. The loading is studied for three cases separately, which are plane strain case, free ends and pressure vessel cases. For free-end and pressure vessel cases, the vessel is free to expand, on the other hand for plane strain case, the vessel is prevented to expand. Throughout the study, constant, linear and parabolic temperature distributions are investigated and for each distribution, separate equations are developed. Then, a suitable failure theory is applied to investigate the behavior of fiber reinforced composite vessels under the thermal and moisture effects. Throughout the study, two computer programs are developed which makes possible to investigate the behavior of both symmetrically and antisymmetrically oriented layers. The first program is developed for plane strain case, where the second one is for pressure vessel and free-end cases. Finally, several thermal loading conditions have been carried out by changing the moisture concentration and temperature distributions and the results are tabulated for comparison purposes.