Effect of natural polysaccharides on the integrity and texture of sugar based matrices in three dimensional printing
Üç boyutlu baskıda doğal polisakkaritlerin şeker bazlı matrislerin bütünlük ve tekstürüne etkisi
  1. Tez No: 143255
  2. Yazar: TUNCAY BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu baskı (3DP), aljinat, kareggenan, pektin, çok değerlikli katyon, viskozite, jelleşme davranışı, reoloji, yumurta-kutusu yapısı, kalsiyum köprüsü, esterifikasyon derecesi, metoksil içeriği, paketleme yoğunluğu. vı, Three dimensional printing (3DP), alginate, carrageenan, pectin, multivalent cation, viscosity, gelling behaviour, rheology, egg-box structure, calcium bridging, degree of esterification, methoxyl content, packing density. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz ÜÇ BOYUTLU BASKIDA DOĞAL POLÎSAKKARİTLERİN ŞEKER BAZLI MATRİSLERİN BÜTÜNLÜK VE TEKSTÜRÜNE ETKİSİ BAYDEMİR, Tuncay Y.L., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Eylül 2003, 118 sayfe Üç boyutlu baskı (3DP), herhangi bir malzemeyi uygun toz-bağlayıcı formülasyonları ile istenilen 3-boyuthı şekilde üretebilen katı serbest-form fabrikasyonu (SFF) metodlannın en önemlilerinden biridir. Standart kalıplama uygulamalarından farkı ise karmaşık şekilleri bilgisayar yazılımı ile çalışan bir cihazla katmanlar halinde daha ucuz bir maliyetle üretebilmesidir. Bu metod, ilaç salınım uygulamaları, özellikle kemik onarımı için biomateryal üretimi, tüm amaçlar için prototip üretimi, yara kaplaması vb. gibi çok geniş bir alanda uygulanabilir. Ayrıca, doğal polisakkaritler ve su bazlı bağlayıcılar kullanılarak yenilebilir objeler eldesinde de kullanılabilir.Bu çalışmada, aljinat, pektin ve kareggenan gibi bazı jel yapıcı maddelerin jefleşme davranışlarını ve üç boyutlu baskı yöntemryle şekerleme üretimine çeşitli faktörlerin etkisini anlamak amaçlanmıştır. Çok değerlikli katyonların, özellikle Ca2+ iyonunun, bu malzemelerin jelleşme davranışları üzerine olan etkisi incelenmiştir. Polimer bölümleri arasında elde edilen“yumurta-kutusu”yapısı, bu malzemelerin su tutma kapasitesini artırır ve daha yumuşak yapılar elde edilebilir. Moleküler değişimler Fourier Transform infrared spektroskopisi (FTXR) ile izlenmiştir. Üç boyuthı baskı (3DP) uygulamalarında, toz ve bağlayıcı kompozisyonları, pH, sıcaklık, bağıl nem (RH) ve makine parametreleri final yapının tekstürünü etkileyen önemli etkenlerdendir. Üretilen numunelerin tekstürü tekstür analizörü ile incelenmiş ve kırılmadaki en yüksek kuvvet değerleri g/cm cinsinden verilmiştir. Aljinat ve kareggenanlar, Ca2+ ion içeren şeker bazlı matrislerde yumuşak yapıların eldesinde daha etkili olmuş ve daha yüksek çözünürlüklü numuneler elde etmek için makina parametrelerinin optimizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF NATURAL POLYSACCHARIDES ON THE INTEGRITY AND TEXTURE OF SUGAR BASED MATRICES IN THREE DIMENSIONAL PRINTING BAYDEMtR, Tuncay M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI September 2003, 118 pages Three dimensional printing (3DP) is one of the most important solid free- form fabrication (SFF) methods that can produce any material with desired 3D shape by using suitable powder-binder formulations. It differs from the standard molding operations in that it can produce a complicated shapes by a software driven instrument in a laminated fashion and the cost is lower. This method can be applied in a very wide area including drug release operations, biomaterial production especially for bone fixation, prototype production for all purposes, wound dressing etc. It can also be used in obtaining edible objects by using natural polysaccharides with water based binders. inIn this study, it is aimed to understand the gelling behaviour of some of the gelling materials, which are alginates, pectins and carageenans, and effect of various factors on the production of confectionary objects by means of 3DP process. Effect of multivalent cations, especially Ca2+ ion, on the gelling behaviour of these materials are investigated. The“egg-box”structure obtained between the polymer segments increases the water holding capacity of the materials and much more chewy structures can be obtained. The molecular changes are followed by Fourier Transform infrared spectroscopy (FTTR). In 3DP applications, the composition of powder and binder, pH, temperature, relative humidity (RH) and machine parameters are important factors affecting the texture of the final object. The texture of the produced specimens is examined by using a texture analyzer and maximum force values are given as g/cm at failure. Alginate and carrageenans are found to be more effective in obtaining chewy textures with Ca2+ ion content in sugar based matrices and optimization of machine parameters are performed to obtain a higher resolution on the specimens.