The effect of Sn content and isothermal transformation temperature on the mechanical properties of austempered ductile cast iron
Östemperleme işleminde kalay miktarı ve izotermal değişim sıcaklığının küresel grafitli dökme demirlerin mekanik özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 143256
  2. Yazar: ALPER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ATALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Grafitli Dökme Demir, Östemperleme, Kalay Miktarı, Ductile Iron, Austempering, Sn content
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada kalay miktarı ve izotermal değişim sıcaklığının östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin çekme mukavemeti, uzama ve sertlik değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kalay miktarındaki değişimin olası etkisini belirlemek için standart GGG30,GGG40 ve GGG50 malzemeleri referans olarak alınmıştır. Bu malzemelerdeki kalay miktarı %0,016 ve %0,050 arasında değişmektedir. Bu çalışmada ise kalay miktarı, mekanik özellikler üzerindeki olası etkileri incelemek üzere %0,26'ya kadar arttırılmıştır. Test numuneleri standart 1 inch (2,54 cm)lik Y bloklar kullanılarak elde edilmiştir ve 925°C'da 1 saat östenitlendikten sonra 350°C,375°C, 400°C ve 420°C'deki tuz banyolarında 60 dakika östemperlenmiştir Parçaların mikro yapıları incelenmiştir. Parçalardaki kalan östenit miktarını belirlemek üzere X-Işını analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda numunelerin çekme mukavemetinin %0,1 Sn miktarına kadar arttığı,bu değerin üzerindeki seviyelerde sabitlendiği belirlenmiştir. Benzer bir değişim sertlik değerlerinde de gözlenmiştir. Yüzde uzama değerlerinin % 0,1 Sn 'da minimuma indiği, bu değerden sonra da çok az yükseldiği belirlenmiştir. Artan izotermal değişim sıcaklığıyla çekme mukavemeti ve sertlik değerleri azalırken uzamanın arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of Sn content and isothermal transformation temperature on the ultimate tensile strength (UTS), elongation and hardness of austempered ductile cast iron (ADI) was investigated. To determine the possible effect of Sn on these properties the Sn content of standard GGG30, GGG40 and GGG50 materials were taken as reference, whose chemical compositions vary from 0,016 to 0,050% in terms of Sn. However the Sn content was increased to a maximum of 0,26% for investigating the effect of Sn on mechanical properties. The test specimens were obtained from standard 1-in Y-blocks and austenitized at 925°C for 1 hour and austempered at 350°C,375°C, 400°C and 420°C for 60 minutes in a salt bath. Microstructural examination of the specimens were also done. To determine the amount of retained austenite of the specimens X-Ray analyses were used. As a result of the study The UTS increases up to 0,1% Sn and then levels off. A similar behavior is observed in the variation of hardness. Percent elongation decreases and falls to a minimum around 0,1% Sn, from this point on, a slight increase is observed. Strength and hardness increase while percent elongation decreases with decreasing temperatures.