Determination of network delay distribution over the internet
İnternet'te ağ gecikmesi dağılımının belirlenmesi
- Tez No: 143265
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Internet, Voice over IP (VoIP), end-to-end measurement, one-way network delay, RTT, packet loss, clock skew
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnteraet'in hızlı büyümesi ve yeni uygulamalarının çoğalması ağ performansının yönetimi ve izlenmesinde ciddi zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Şu anki İnternet'in İP seviyedeki uç-sistemlere, ağdaki tıkanıklıklarla ilgili geribesleme verecek bir yapısı yoktur. Uygulamalar ve sunucuları için ağ performansını ölçmenin tek yolu uçtan-uca ölçümler olabilir. İnternet'in paket gecikmesi ve paket kaybı davranışının anlaşılması akış kontrolü algoritmaları gibi ağ algoritmalarının uygun olarak tasarlanmasında, tampon boyutlarının ve hat kapasitesinin belirlenmesinde, simülasyon ve analitik çalışmalarda parametre seçiminde önemlidir. Bu tez çalışmasında, İntemet'teki dairesel döngü zamanı (DDZ), tek yönlü gecikme ve paket kaybı günün değişik zamanlarında, İnternet Protokolü Üzerinden Ses (İPÜS) cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Tek yönlü gecikme ölçümlerimizdeki saat eğriliğinin etkisi MATLAB'da gerçeklenen Doğrusal Programlama algoritması ile yok edilmiştir. İntemet'teki DDZ ve tek yönlü gecikme dağılımı belirlenmiştir. Gecikme dağılımının ağır kuyruklu gamma benzeri bir şekilde olduğu gözlemlenmiştir. Gecikme dağılımının gamma, lognormal ve Weibull dağılımları ile modellenmesine çalışılmıştır. İntemet'teki paket kayıplarının genelde tek paketlik kayıplar şeklinde olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, ateş duvarının gecikmeler üzerindeki etkisi de gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : İnternet, İnternet Protokolü Üzerinden Ses (İPÜS), uçtan-uca ölçüm, tek yönlü gecikme, DDZ, paket kaybı, saat eğriliği
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the Internet and the proliferation of its new applications pose a serious challenge in network performance management and monitoring. The current Internet has no mechanism for providing feedback on network congestion to the end-systems at the IP layer. For applications and their end hosts, end-to-end measurements may be the only way of measuring network performance. Understanding the packet delay and loss behavior of the Internet is important for proper design of network algorithms such as routing and flow control algorithms, for the dimensioning of buffers and link capacity, and for choosing parameters in simulation and analytic studies. In this thesis, round trip time (RTT), one-way network delay and packet loss in the Internet are measured at different times of the day, using a Voice over IP (VoIP) device. The effect of clock skew on one-way network delay measurements is eliminated by a Linear Programming algorithm, implemented in MATLAB. Distributions of one-way network delay and RTT in the Internet are determined. It is observed that delay distribution has a gamma-like shape with heavy tail. It is tried to model delay distribution with gamma, lognormal and Weibull distributions. It is observed that most of the packet losses in the Internet are single packet losses. The effect of firewall on delay measurements is also observed.