Design and development of an internet telephony test device
İnternet telefonu test cihazı tasarımı ve geliştirilmesi
- Tez No: 143264
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: VoIP, Internet Telephony, Adaptive Playout Buffering, Real Time Protocol
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnternet telefonu (İnternet Protokolü Üzerinden Ses (İPÜS) cihazı) tarafından kapsanan önemli noktalar, en iyi şekilde bir İPÜS cihazı gerçekleyerek ve cihazın performansı üzerinde çalışarak en iyi şekilde anlaşılabilir. Bu göz önünde bulundurularak, İnternet üzerinden çift yönlü ses iletişimine olanak sağlayan İnternet telefonu ve kullanıcı arayüz programı geliştirilmiştir. Bu süreçte, gerçekleme ile ilgili birçok önemli nokta ilgi odağı olmuş ve bunlara bu tez kapsamında değinilmiştir. Taşıma katmanı ağ protokolleri gerçek zamanlı akan uygulamalar kapsamında tartışılmış ve Gerçek Zaman Protokolü (GZP) geliştirilen İPÜS cihazında taşıma katmanı protokolü olarak kullanılmak üzere değiştirilmiştir. Uyarlamalı çalma tampon algoritmaları üzerinde çalışılmış ve bu algoritmalar birbirleriyle simülasyon deneyleri yaparak, nesnel ölçütlerle karşılaştınlmıştır. Akan İnternet uygulamalarında saat senkronizasyon problemini çözmek için bir yöntem sunulmuştur. Tek yönlü ve dairesel döngü gecikme ölçüm özellikleri İPÜS cihazına eklenmiş, böylelikle ağ karakteristiklerini araştırmada kullanılabilmesine imkan sağlanmıştır.Anahtar Kelimeler : İPÜS, Internet telefonu, Uyarlamalı çalma tamponu, Gerçek Zaman Protokolü
Özet (Çeviri)
The issues involved in Internet telephony (Voice over Internet Protocol (VoIP) device) can be best understood by actually implementing a VoIP device and studying its performance. In this regard, an Internet telephony device, providing full duplex voice communication over internet, and a user interface program have been developed. In the process, a number of implementation issues came into focus, which we have touched upon in this thesis. Transport layer network protocols are discussed in the concept of real time streaming applications and Real Time Protocol (RTP) is modified to use as transport layer protocol in developed VoIP device. Adaptive playout buffering algorithms are studied and compared with each other by trace driven simulation experiments with objective measures. A method to solve clock synchronization problem in streaming internet applications is presented. One way and round trip delay measurement functionalities are added to the VoIP device, so that device can be used to investigate the network characteristics.