A simulation study of scheduling algorithms for packet switching networks
Paket anahtarlamalı ağlar için çizelgeleme algoritmalarının benzetimi çalışması
  1. Tez No: 143266
  2. Yazar: ÖZGÜR BABUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Akış, Paket Anahtarlamalı Ağ, Adaletli Kuyruklama, Gecikme, Seğirme, Çıkan îş Oranı, Packet Scheduling, Flow, Packet-Switching Network, Fair Queueing, Delay, Jitter, Throughput
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çizelgeleme algoritmaları, gönderilecek paketleri ağı adaletli paylaştırarak seçmesi ve arabellek yönetimini yapması nedeniyle, her akış için garantilenmiş hizmet niteliğinin sağlanmasında birincil göreve sahiptirler. Bu tezde, paket anahtarlamalı ağlar için çizelgeleme algoritmaları incelenmiştir. Bu algoritmaların gecikme, seğirme ve çıkan iş oran başarımlarmın değerlendirilmesi için, bir ayrık olay benzetimcisi geliştirilmiştir. Adaletli çizelgeleme algoritmalarının, bant genişliğini adaletli atadığı, payına düşen bant genişliğinden daha az bant genişliği kullanan özkaynaklar için düşük gecikme sağladığı ve payına düşen bant genişliğinden daha fazla bant genişiliği isteyen özkaynaklara karşı koruma sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A scheduling algorithm has the primary role in implementing the quality of service guaranteed to each flow by managing buffer space and selecting which packet to send next with a fair share of network. In this thesis, some scheduling algorithms for packet switching networks are studied. For evaluating their delay, jitter and throughput performances, a discrete event simulator has been developed. It has been seen that fair scheduling provides, fair allocation of bandwidth, lower delay for sources using less than their full share of bandwidth and protection from ill-behaved resources.