Optimization of the array geometry for direction finding
Yön bulmada anten dizilerinin geometri optimizasyonu
  1. Tez No: 143267
  2. Yazar: SEVAL ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yön bulma, anten dizisi optimizasyonu, MUSIC algoritması, genetik algoritma
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, eş aralıklı olmayan anten dizilerinin, yön bulmada belirsizlik içermeyen sonuçlar verebilmesi için, geometri optimizasyonlan üzerine çalışılmıştır. Anten dizisi tepki vektörlerinin arasında bir benzerlik ölçüsü tammlanmıştır. Bu ölçüye, anten dizisi geometrisi, kaynak yerleşimleri ve anten kazançları değişken parametreler olarak dahil edilmiştir. Daha sonra, anten kazançlarının bilindiği ve sabit olduğu varsayılarak, yön bulmada en yüksek çözünürlüğe sahip ve belirsizlik içermeyen sonuçlar elde etmek üzere, benzerlik fonksiyonu üzerine getirilecek kısıtlamalar belirlenmiş ve anlatılmıştır. Tanımlanan problem, MATLAB'ın optimizasyon işlevi ve farklı genetik kodlamalarm da kullanıldığı genetik algoritma yöntemleriyle çözülmüştür. MUSIC algoritmasının optimum anten geometrileriyle performansı bilgisayar simülasyonlanyla gözlemlenmiştir. Geliş açısı tahminleri, farklı parametrelerin etkisi de göz önünde bulundurularak, optimum anten geometrilerinin MUSIC algoritmasında kullanılmasıyla elde edilmiştir. Performans ölçüsü olarak, gerçek ve muhtemel yanlış geliş açılarının istatistikleri ve karışıklık oluşması ihtimali hesaplanmıştır. Anten dizisi geometrilerinin optimizasyonu için öngörülen yaklaşımın, yön bulmada belirsizlik içermeyen sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, optimization of the geometry of non-uniform arrays for direction finding yielding unambiguous results is studied. A measure of similarity between the array response vectors is defined. In this measure, the effects of antenna array geometry, source placements and antenna gains are included as variable parameters. Then, assuming that the antenna gains are known and constant, constraints on the similarity function are developed and described to result in unambiguous configurations and maximum resolution. The problem stated is solved with two different methods, the MATLAB optimization toolbox, and genetic algorithm in which different genetic codings are also studied. The performance of the MUSIC algorithm with the optimized array geometries are investigated through computer simulations. The direction of arrival estimates are obtained using the optimized array geometry on the MUSIC algorithm along with the effects of different parameters. Statistics of the true and probable erroneous arrival angles and the probability of gross error are obtained as a measure of performance. It is observed that the proposed optimization process for the array geometry gave rise to unambiguous results for direction finding. Keywords : direction finding, MUSIC algorithm, array optimization, genetic algorithm