Shape analysis using contour-based and region-based approaches
Çevrit ve bölge temelli yaklaşımlarla şekil analizi
  1. Tez No: 143268
  2. Yazar: GÜNCE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sahne analizi, Şekil Gösterimi, Kıvrım Ölçek Uzayı, Açısal Radyal Dönüşüm, Scene Analysis, Shape Representation, Curvature Scale Space, Angular Radial Transform
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bir görüntü veritabam kullanıcısı sıklıkla elindeki görüntüye benzeyen görüntülere erişmek ister. Bu tezde, şekil erişiminde kullanmak için şekil analiz yöntemleri a- raştırılmıştır. Şekil analizi yöntemleri, kullanılan şekil bilgisine göre, çevrit ve bölge temelli olarak iki grupta sımflandırılabilir. Şekil erişimi için, kıvrım ölçek uzayı (KÖU) gösterimi ve açısal radyal dönüşüm (ARD) bu sınıflardaki başarılı yöntemlerdir. KÖU gösterimi şekli dışbükey ve içbükey bölümlere ayırır. KÖU betimleyicisi, şeklin sınır larım Gauss fîltresiyle düzleştirirken sınırın kıvrım davranışını kullanarak çıkartılır. ARD, şekli birim dairede tammlı iki boyutlu dikgen taban fonksiyonlarına ayırır. ARD betimleyicisi, ARD katsayılarının büyüklüklerinden çıkartılır. Bu yöntemler ikili imgelerin benzerlik karşılaştırma problemine uygulanmış ve betimleyicilerin, değişen sınır noktaları örnekleme sayısı ve ARD katsayı derecelerine göre, performansları araştırılmıştır. MPEG7 veri setiyle yapılan bu deneylerde farklı şekil grupları için farklı betimleyicilerin daha başarılı olduğu görülmüştür. Çevrit ya da bölge temelli yaklaşım seçimi, benzeri aranan şeklin özelliklerine dayandırıldığında, benzerlik bulma performansı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The user of an image database often wishes to retrieve all images similar to the one (s)he already has. In this thesis, shape analysis methods for retrieving shape are in vestigated. Shape analysis methods can be classified in two groups as contour-based and region-based according to the shape information used. In such a classification, curvature scale space (CSS) representation and angular radial transform (ART) are promising methods for shape similarity retrieval respectively. The CSS representa tion operates by decomposing the shape contour into convex and concave sections. CSS descriptor is extracted by using the curvature zero-crossings behaviour of the shape boundary while smoothing the boundary with Gaussian filter. The ART de scriptor decomposes the shape region into a number of orthogonal 2-D basis functions defined on a unit disk. ART descriptor is extracted using the magnitudes of ART coefficients. These methods are implemented for similarity comparison of binary im ages and the retrieval performances of descriptors for changing number of sampling points of boundary and order of ART coefficients are investigated. The experiments are done using 1000 images from MPEG7 Core Experiments Shape-1. Results show that for different classes of shape, different descriptors are more successful. When the choice of approach depends on the properties of the query shape, similarity retrieval performance increases.