Control actuation systems and seeker units of an air-to-surface guided munition
Havadan karaya güdümlü bir mühimmat için kontrol tahrik sistemi ve arayıcı birimleri
- Tez No: 143269
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem Tanımlama, Lazer Arayıcı, Kontrol Tahrik Sistemi, Yapay Sinir Ağlan, Darbe Genişlik Modulasyonu, Bulanık Mantık Denetleyicisi, System Identification, Laser Seeker, Control Actuation System, Artificial Neural Network, Pulse Width Modulation, Fuzzy Logic Control
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, havadan karaya güdümlü bir mühimmatın (HKGM) az bir maliyetle bang- bang kontrolden sürekli kontrol uygulamasına geçirilmesi değişikliğini önermektedir. Bu bağlamda, havadan karaya güdümlü mühimmatın kontrol tahrik sisteminin matematiksel modelinin oluşturulması için sistem tanımlama çalışmaları uygulanmıştır ve darbe genişliği modulasyonu tekniği kullanılarak kontrol algoritmaları tasarlanmıştır. Bu değişiklikle kanatçıklar istenilen açılara getirilebileceklerdir. Hız vektörüyle görüş hattı vektörünün oluşturduları açıyı elde edebilmek için arayıcı sinyalleri de işlenmiştir. Arayıcı yapay sinir ağları kullanılarak modellenmiştir. Doğrusal olmayan uçuş modeli MATLAB Simulinkkullanılarak oluşturulmuş, ve kontrol tahrik sistemi modeliyle arayıcı modeli de 6 serbestlik dereceli uçuş simülasyon modeline entegre edilmiştir. Uçuş denetleyicisi olarak da, mühimmata ataletsel ölçüm sensörleri takılmayacaksa da kullanılabilecek bulanık mantık denetleyicisi tasarlanmıştır. Son olarak da,“HKGM”ile“geliştirilen HKGM”nin performanslarını karşılaştırabilmek için, simülasyon çalışmaları yapılmış ve yeni tasarımın üstünlüğü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes a modification to an air to surface guided munition (ASGM) from bang-bang control scheme to continuous control scheme with a little cost. In this respect, time domain system identification analysis is applied to the control actuation system (CAS) of ASGM in order to obtain its mathematical model and controller is designed using pulse width modulation technique. With this modification, canards would be deflected as much as it is commanded to. Seeker signals are also post-processed to obtain the angle between the velocity vector and target line of sight vector. The seeker is modeled using an artificial neural network. Non-linear flight simulation model is built using MATLAB Simulink and obtained seeker and CAS models are integrated to the whole flight simulation model having 6 degrees of freedom. As a flight control unit, fuzzy logic controller is designed, which is a suitable choice if an inertial measurement sensor will not be mounted on the munition. Finally, simulation studies are carried out in order to compare the performance of the“ASGM”and“improved ASGM”and the superiority of the new design is demonstrated.