Compressibility of various coarse-grained fill materials in dry and wet loading conditions in oedometer test
Çeşitli iri daneli dolgu malzemelerinin ödometre deneyinde kuru ve ıslak yükleme altındaki sıkışabilirlikleri
- Tez No: 143282
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıkışabilirlik, sıkışma, tek yönlü sıkışma, kompaksiyon enerjisi, sıkıştırma enerjisi, çakıl dolgular, çakıllar, dane çapı dağılımı, gradasyon, ufalanma, kompaksiyon, çift ödometre deneyi, suya boğma, ayrışmış kaya, Compressibility, compression, one-dimensional compression, compactive effort, gravel fills, gravels, particle size distribution, gradation, degradability, compaction, double oedometer test, particle breakage, soaking, weathered rock
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son yıllarda baraj ve yol projeleri dolayısıyla iri daneli dolgu malzemelerinin kullanımı önemli derecede artmıştır. Bu çalışma, çeşitli iri daneli dolgu malzemelerinin odometre deneyinde kuru ve ıslak yükleme altındaki sıkışabilirliklerini araştırmaktadır. Deneylerde farklı çakıl gruplarına ait dört malzeme kullamlmıştır. Kötü derecelenmiş temiz çakıl olarak Eymir Gölü'nün çevresinden alman ayrışmış kaya kullamlmıştır. Bu malzemenin kullanılma sebebi aynı zamanda sıkışma ve sıkıştırılma altında ufalanma konusunun da ayrıntılı olarak incelenebilmesidir. İyi derecelenmiş temiz çakıl, sütü ve killi çakıl malzemeleri ise Eryaman Metrosu'nda kullanılan ve 'bypass' diye adlandırılan dolgu malzemesi kullanılarak elde edilmiştir. Bu malzemeler kullanılarak suya boğulmuş ve kuru durumlarda büyük ölçekli odometre deneyleri yapılmıştır. Hem ıslak hem kuru deneyler yapılması sıkıştırılmış dolgu malzemelerinin sıkışabilirlik davranışına suya boğulmuş olmanın etkisinin belirlenmesini sağlamıştır. Sıkıştırma enerjisinin çakıl dolgularda sıkışma ve ufalanma üzerindeki etkisinin görülebilmesi için malzemelere çeşitli sıkıştırma enerjileri uygulanmıştır. Dane çapı dağılımları testlerden önce ve soma belirlenmiş ve sıkışma ve çeşitli kompaksiyon enerjileriyle sıkıştırma sonrasında ufalanma miktarları belirlenmiştir. Çalışma sonunda malzemelerin sıkışma miktarlarının tamamıyla kuru yoğunluklarına bağlı olmadığı ve ince dane yüzdesinin de önemli bir özellik olduğu sonucuna varılmıştır. Kullanılan iyi derecelenmiş malzemelerde suya boğulmuş halde yüklenmeden dolayı oluşan sıkışma miktarı kuru yükleme sonucu oluşan sıkışma miktarının %12 - %20'si civarında çıkmıştır. Ayrıca kullanılan kötü derecelenmiş çakıl malzemesinde sıkıştırma sonucunda önemli miktarda ufalanma olduğu ve ödometre deneyinde daha fazla ufalanma olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The use of coarse-grained fill materials has grown significantly in recent years especially on account of their use in dams and transportation networks. This study investigates compressibility of various coarse-grained fill materials in dry and wet loading conditions in oedometer test. Four materials were used in the experiments, which falls into GP, GW, GM and GC categories respectively. GP material is a weathered rock obtained from Eymir Lake region. This material was chosen especially to be able to investigate degradation and particle breakage due to compaction and compression. GW, GM and GC materials were obtained by using the material called 'bypass' which is a fill material used in the construction of metro of Eryaman. Using these four materials, large-scale double oedometer tests were carried out to investigate compressibility in both dry and wet conditions. The double oedometer testing technique is used to investigate the effect of soaking on compressibility behaviour of compacted fill materials. Various compactive efforts were used in the compaction stage to investigate the effect of compactive effort on compressibility and degradation of the four gravelly materials. Gradations of the post-test samples were obtained and particle breakage due to compaction using various compactive efforts and particle breakage due to compression were determined. It is found that amount of compression does not necessarily depend on the dry density of the material and fine fraction is also a dominating property regarding the compressibility in coarse-grained fill materials. The vertical strains induced by soaking are on the order of 12% - 20% of the compression measured in dry loading case for the well-graded coarse-grained fill materials tested. Besides, there is significant particle breakage in the compaction process and no further particle breakage in the oedometer test for GP material.