Stabilization of cohesive soils with fly ash
  1. Tez No: 2903
  2. Yazar: KEMAL ZİYA SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ WASTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin stabilizasyonu, kil, uçucu kül, Soil stabilization, clay, fly ash -iii
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET KOHEZYONLU ZEMİNLERİN UÇUCU KÜL İLE STABİLİZASYONU SAVRAN, Kemal Ziya Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Yıldız WASTİ Y. Doç. Dr. Mustafa TOKYAY Şubat 1988, 62 sayfa Bu araştırmada uçucu külün kohezyonlu zeminin stabilizasyonunda kullanılması incelenmiştir. Yüksek plastisiteli Eymir Gölü Kili üzerinde, değişik miktarlarda, iki tip uçucu kül katılarak ve iki farklı enerji ile sıkıştırılarak, deneyler gerçekleştirilmiştir. Uçucu kül miktarı, kür süresi ve sıkıştırma enerjisinin, Atterberg limitleri, mukavemet ve sıkışabilirliğe etkileri araştırılmıştır. Deneyler sonucu, pozolanik uçucu külün katılmasıyla, zeminin plastisite, sıkışabilirlik ve geçirgenliği azalırken serbest basınç dayanımı ve drenajlı kayma dayanımının arttığı bulunmuştur. Pozolan olmayan uçucu kül durumunda ise, az sayıdaki deneysel veriler, önemsiz dayanım iyileştirmesi bulgulamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILIZATION OF COHESIVE SOILS WITH FLY ASH SAVRAN, Kemal Ziya M. S. in Civil Eng. Supervisors: Assoc. Prof.Dr. Yıldız WASTI Assist. Prof.Dr. Mustafa TOKYAY February 1988, 62 pages The use of fly ash in stabilizing cohesive soils has been studied in this investigation. Experiments were conducted on highly plastic Eymir Lake Clay to which varying amounts of two types of fly ash have been added and compacted by two compactive efforts. Effect of fly ash content, curing period and compaction energy on consistency limits, strength and compressibility has been investigated. It has been found that pozzolanic fly ash addition reduces the plasticity, compressibility and permeability while increasing the unconfined compressive and drained strength. Fewer experimental data suggests insignificant strength improvement in the case of non-pozzolanic fly ash.