Ramsey pricing in Turkey Postal Services
Türkiye posta servislerinde Ramsey fiyatlandırma metodu
  1. Tez No: 143307
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZUĞUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ramsey Fiyatlandırma Metodu, Posta Servislerinin Ekonomisi, Posta Talep Tahmini, Türk Posta Servisleri (PTT), Sosyal Refah Ençoklaması, Ramsey Pricing, Economics of Postal Service, Postal Demand Estimation, Turkish Postal Services, Welfare Maximization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma Ramsey fiyatlarını hesaplayarak ve Ramsey fiyatlarının talep ve maliyet parametrelerindeki değişikliklere duyarlılıklarını analiz ederek Türkiye'deki Posta Servislerinin fiyatlandınlması üzerine sayısal bir inceleme ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada Ramsey fıyatlandırma metodu, sosyal refahı ençoklayacak ve posta hizmetlerinin belirli bir derecede karlılığını sürdürebileceği şekilde tanımlanır. Posta Ofisi'nin doğru bir fiyatlandırma yapabilmesi için gerekli koşullar Ramsey fiyatlandırma metodu ile paralellikler taşımaktadır. PTT verileri kullanılarak mektup ve acil posta hizmetinin talep fonksiyonları ve maliyet yapılan tahmin edilmiştir. Ramsey metodunun güvenilirliliği çeşitli talep tahminleri ve benzer şekilde, sağlıklı veri yokluğunda, çeşitli marjinal maliyet aralıklarında belirlenmiştir. İki mektup grubu için Ramsey fiyatları ve mevcut fiyatlandırma yapısından Ramsey'e geçişte sosyal refah kazammlan hesaplanmış ve irdelenmiştir. Duyarlılık analizleri mevcut fiyatlandırma politikasının Ramsey optimal olmadığını ve bunun sağlıklı bir sonuç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an empirical investigation of Postal Services pricing in Turkey by way of computing Ramsey prices and examining the sensitivity of Ramsey prices to changes in demand and cost parameters. In this study, the Ramsey pricing problem is stated as maximizing a welfare function subject to the Post Office attaining a certain degree of profitability. The conditions necessary for the Post Office to be able to price efficiently have implications for Ramsey pricing. We estimate demand functions and cost structure of letters and express mail using data from Turkish Postal Services. The robustness of the Ramsey rule is assessed under alternative estimates of demand and similarly, in the absence of reliable data, under alternative intervals of marginal cost. Ramsey prices for two letter categories and welfare gains of moving from the existing pricing structure to Ramsey are determined and examined. Sensitivity analysis indicates that the existing policy is not Ramsey optimal and that this is a fairly robust result.