Robust design of lithium extraction from boron clays by using statistical design and analysis of experiments
Bor killerinden lityum kazanımının istatistiksel deney tasarımı ve analizi yoluyla robust tasarımı
  1. Tez No: 143306
  2. Yazar: ATIL BÜYÜKBURÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLSER KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Deney Tasarımı, Taguchi Metodu, Robust Tasarım, Cevap Yüzeyi Metodolojisi, Lityum Kazanımı, Bor Killeri, Statistical Design of Experiments, Taguchi Method, Robust Design, Response Surface Methodology, Lithium Extraction, Boron Clays
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalışmasında, bor killerinden lityumun kazanılmasının, istatistiksel deney tasarımı ve robust tasarım metotları uygulanarak tasarlanması amaçlanmıştır. Lityumun killerden kazanımı etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar içinde en Önemlileri altı faktörde sınırlanmıştır. Bunlar jipsin kile oranı, kavurma sıcaklığı, kavurma süresi, için kâtı sıvı oranı, liç süresi, kireçtaşının kile oranıdır. Her parametre için öç seviye seçilecek şekilde, deney tasarlanmıştır. Her deney için üç tekrar yapıldıktan sonra, sinyal/gürültü oram dönüşümü, ANOVA, regresyon analizi ve cevap yüzeyi metotları, deney sonuçlan üzerinde uygulanmıştır. En yüksek lityumun çözünmesini ve en düşük sapmayı sağlayacak faktör seviyelerinin bulunması için optimizasyon ve doğrulama deneyleri bir önceki sonuçlar kullanılarak yapılmıştır. Deneyler sonucunda ortalama lityum kazanımı %83.81 olurken, standart sapma 4.89 olarak hesaplanmış, %95 tahmin aralığı ise (73.729, 94.730) olarak bulunmuştur. Ekle edilen bu sonuçlar, literatürde yapılmış olan killerden lityum kazanımı çalışmaları ile uyumluluk göstermektedir. Ancak bu çalışmada killerden lityum kazanımına yeni bir bakış açısı getirilmiş ve proses esnasında kullanılan kireçtaşının doğrudan doğadan sağlanması, jips olarak ise borik asit üretiminde açığa çıkan katı atığın kullanılması düşünülmüştür. Bu iki hammaddenin toplam proses ekonomisine yaklaşık %20'lik bir maliyet getirdiği göz önüne alındığında çok önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışmada madencilik sektöründe standardizasyona duyulan ihtiyacın istatistiksel deney tasarımının yardımıyla azaltılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In tins thesis, it is aimed to design Hthium extraction from boron clays using statistical design of experiments and robust design methodologies. There are several factors affecting extraction of lithium, from clays. The most important of these factors have been limited to a number of six which have been gypsum to clay ratio, roasting temperature, roasting time, leaching solid to liquid ratio, leaching time and limestone to clay ratio. For every factor, three levels have been chosen and an experiment has been designed. After performing three replications for each of the experimental run, signal to noise ratio transformation, AKOVA, regression analysis and response surface methodology have been applied on the results of the experiments. Optimization and confirmation experiments have been made sequentially to find factor settings that maximize lithium extraction with minimal variation. The mean of the maximum extraction has been observed as 83.81% with a standard deviation of 4.89 and the 95% prediction interval for the mean extraction is (73.729, 94.730). This result isin agreement with the studies that have been made in the literatüre. However; this study is unique in the sense that lithium is extracted from boron clays by using limestone directly from the nature, and gypsum as a waste product of boric acid production. Since these two materials add about 20% cost to the extraction process, the results of this study become important. Moreover» in this study it has been shown that statistical design of experiments help mining industry to reduce the need for standardization.