Ter blend of poly (ethylene terephthalate), polypropylene and low density polyethylene
Poli (etilen terefitalat), polipropilen ve düşük yoğunluklu polietilenin üçlü karışımları üzerine çalışma
  1. Tez No: 143309
  2. Yazar: ERKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: DYPE-PP-PET Üçlü Karışımı, Isıl ve Eriyik Akışkanlık Özellikleri, Silan Bağlayıcı, Uyumluluk, LDPE-PP-PET Ter Blend, Thermal and Melt Flow Properties, Silane Coupling Agent, Compatibilization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma atık poli(etilen terafitalat) şişelerinin polipropilen ve düşük yoğunluklu polietilen ile eriyik karışımı yolu ile geri dönüşümünü kapsamaktadır. Genel olarak, polimer karışımları zayıf mekanik özellikleri olan birbiri ile uyumsuz ve karışmaz olarak bilinirler. Bu sorun uyumsuz karışım bileşenleri arasındaki moleküller arası kuvvetlerin az olmasından kaynaklanmaktadır. Birleşenler arasındaki etkileşimi ve uyumu artırmak için bazı reaktif veya reaktif olmayan kopolimerler kullanılmıştır. Bu çalışmada; DYPE-PP-PET karışımının uyumluluğunu artırmak için PET, silan bağlayıcıları ile (Düşük molekül ağırlıklı reaktif katkı maddesi) etkileşime sokulmuştur.DYPE-PP-PET karışımları yüksek sıcaklıkta, tek vidalı ektrüzyon ve enjeksiyon kalıplaması yöntemleri kullanılarak, farklı oranlarda (ağırlıkça) silan bağlayıcılı ve bağlayıcısız olarak hazırlanmıştır. Silan bağlayıcılı ve bağlayıcısız karışımların mekanik özellikleri çekme gerilim, kırılmadaki uzama ve darbe dayanımı testleri ile incelenmiştir. Karışımların eriyik akışkanlıkları Eriyik Akışkan İndeksi ile test edilmiştir. Karışımların yüzeyleri ve ısıl özellikleri sırasıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ile gözlenmiştir. Sonuç olarak, PET ve LDPE-PP matriksi arasındaki yapışma, PET yüzeyinin silan bağlayıcıları ile etkileştirilmesiyle artırılmıştır. Ayrıca bu etkileşim SEM çalışmaları ile gözlenmiştir. Mekanik özelliklerdeki değişimin ekstrüzyonlarm sayışma yüksek oranda bağlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study covers the recycling of waste poly(ethylene terephthalate) (PET) bottles through melt blending with low density polyethylene (LDPE) and polypropylene (PP). In general, polymer blends are known to be immiscible and incompatible with poor mechanical properties. This problem is due to the low intermolecular forces between the components of the immiscible blends. In order to enhance the interaction and compatibility between these matrices, some reactive or non- reactive copolymers were used. In this work; PET was treated with silane coupling agent (SCA) (low molecular weight reactive additive) for compatilization of LDPE-PP-PET blends. LDPE-PP-PET blends were prepared in different compositions (by weight) with and without silane coupling agent at high temperatures by a single screw extrusion and injection molding. Mechanical properties of treated and non-treated blends were studied in terms of tensile strength, strain at break and impact strength. Melt flow properties of blends were investigated by melt flow index. The impact fractured surfaces and thermal behaviour of the blends were examined with Scanning Electron Microscope (SEM) and Differential Scanning Calorimeter (DSC), respectively. Through out the studies, good adhesion between PET and LDPE-PP matrix was successfully achieved by the surface treatment of PET particles. The adhesion was also observed in SEM studies. Also the variation in mechanical properties was found to be highly dependent on the number of extrusion.