Response surface optimization of Bacillus thuringiensis israelensis fermentation
Bacillus thuringiensis israelensis fermentasyonu için tepki yüzey optimizasyonu
- Tez No: 143327
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, PROF.DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis israelensis, tepki yüzey optimizasyonu, delta-endotoksin, kristal protein, Cry4Ba, Cryl 1 Aa, Bacillus thuringiensis israelensis, response surface optimization, delta endotoxin, crystal protein, Cry4Ba, Cryl 1 Aa
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde, pest populasyonunun böcek patojenleri kullanılarak kontrolü, aynı amaçla kimyasal pestisitlerin uygulamasına oldukça çekici bir alternative oluşturmaktadır. Kimyasalların çevreye verdikleri zarar, pestlerin direnç geliştirmesi ve sadece hedeflenen organizmanın zarar görmeyip diğer canlıların da etkilenmesi göz önüne alındığında, biyolojik mücadele en uygun çözümdür ve Bacillus thuringiensis (Bt) alttürleri tanm, ormancılık ve sivrisinek kontrolünde en çok kullanılan biyoinsektisitler olmuşlardır. Bt türlerini diğer Bacillus türlerinden ayıran en önemli özellik, delta-endotoksin adı verilen protoksinler (kristal protein) sentezlemeleridir. Bu çalışmada, Bt alttür israelensis HD500 tarafından Cry4Ba ve CryllAa toksin proteinlerinin yüksek seviyede üretimi için kesikli fermentasyon tepki yüzey optimizasyonu ile incelenmiştir. Besiyeri bileşenlerinin birbiri ile olan etkileşimi ve kültivasyon koşullan toksin proteinlerinin sentezini etkilediğinden, daha önce rapor edilmiş en önemli parametrelerin optimal değerleri sıfir noktası kabul edilerek ([Mn], 10“* M; [K2HPO4], 50 raM; C:N oranı, 20:1 ve sıcaklık, 30°C) bir deney çizelgesi hazırlanmıştır Bu çizelgedeki değişkenlerin değişik seviyelerdeki kombinasyonları 30 ayrı kesikli kültürde çalışıldığında, sıcaklık 28.3°C, [Mn]: 3.3x1 0”7M, C:N oranı: 22.2 ve [K2HPO4]: 66.1mM, Cry4Ba ve Cryl 1 Aa toksin proteinleri için en iyi verimi sağlayan değerler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The control of pest populations by using insect pathogens has been an attractive alternative to the application of chemical pesticides employed for the same purpose. As these chemicals not only damage the environment, but also trigger development of resistance by the pests and can harm other organisms together with the target pest. biological control is preferable and Bacillus thuringiensis (Bt) subspecies have been the most widely used bioinsecticides in forestry, agriculture and mosquito/ black fly control. The most important property of Bt subspecies is the synthesis of protoxins named as delta-en dotoxins (crystal proteins). In this study, response surface optimization of Bt subsp. israelensis HD500 batch fermentation for high level production of its toxin proteins Cry4Ba and CryllAa was performed. As the interaction of the medium components as well as cultivation conditions are expected to influence the production of the toxin proteins, an experimental chart was prepared by accepting the previously reported optimal values for the most important parameters as zero points: [Mn], 1 0“6 M; [K2HP04], 50 mM; C:N ratio, 20:1 and incubation temperature; 30°C. When me combinations of these variables at different levels were studied at 30 batch cultures and analysed for the optimum toxin protein concentrations, temperature: 28.3°C, [Mn]: 3.3xlO”7M, C:N ratio: 22.2 and [K2HP04]: 66.1mM yielded the highest concentrations of both Cry4Ba and Cry 1 1 Aa toxin proteins.