Finite element modeling and earthquake simulation of a highway bridge using measured earthquake data
Ölçülmüş deprem verileri kullanarak bir otoyol köprüsünün sonlu elemanlarla modellenmesi ve deprem simülasyonu
  1. Tez No: 143328
  2. Yazar: ÖNDER TÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TÜRER, PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprü, Viyadük, Bolu Viyadüğü, Otoyol, Modelleme, Bilgisayar Modellemesi, Sonlu Elemanlar, Deprem Simülasyonu, Düzce Depremi, Zaman Tanım Alanında Hesap, Dinamik Analiz, Bridge, Viaduct, Bolu Viaduct, Highway, Modeling, Computer Modeling, Finite Element, Earthquake Simulation, Düzce Earthquake, Time History Analysis, Dynamic Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, önemli mühendislik yapılarından biri olan ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremi sırasında büyük ölçüde hasar görmüş bulunan, Anadolu Otoyolu Gümüşova-Gerede Kısmına ait Bolu Viyadüğü olarak da adlandırılan 1 nolu köprünün depremdeki davranışını incelemiştir. Tez, iki bölümden oluşmaktadır: bilgisayar modellemesi ve deprem simülasyonu. İlk bölümde, SAP2000 Yapısal Analiz Programı ile yapılacak olan analizler için, değişik detay ve komplekslik derecelerinde dört farklı üç boyutlu ve iki farklı iki boyutlu bilgisayar modeli geliştirilmiştir. Modellerin geometrisi genel olarak Fortran 77 ve Excel - Visual Basic programlarıyla yazılan bilgisayar kodlan kullanılarak oluşturulmuştur. İkinci bölümde, Düzce istasyonu kayıtlan kullanılarak Düzce Depremi 'nin simülasyonu gösterilmiş, değişik modellerin analiz sonuçlan birbirleriyle karşılaştırılmış ve sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the earthquake behavior of Bolu Viaduct, Bridge No:l of the Anatolian Motorway Gümüşova-Gerede Section, which is one of the most important engineering structures and underwent extensive damage during the 12 November 1999 Düzce Earthquake. The thesis has two parts: computer modeling and earthquake simulation. In the first part, four different 3-dimensional and two different 2-dimensional computer models are generated at different levels of detail and complexity for the analyses to be performed with SAP2000 Structural Analysis Program. The geometry of the models is generated mainly by using a combination of Fortran 77 and Excel - Visual Basic routines. In the second part, Düzce Earthquake is simulated using Düzce station record and analysis results of different models are compared against each other, discussed, and conclusions are drawn.