Design, production and development of mini/micro robots to form a cooperative colony
Kooperatif bir koloni oluşturmak için mini/mikro robotların tasarlanması, üretilmesi ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 143339
  2. Yazar: DİLEK BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modülarite, Otonom Mini/Mikro Robotlar, Robot Kolonisi, Yapay Zeka, Robotik İletişim ve Yardımlaşma, Kontrol, Mekatronik, Modularity, Autonomous Mini/Micro Robots, Multi-Agent Systems, Artificial Intelligence, Robotic Communication and Cooperation, Control, Mechatronics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Mini/mikro robot tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve sonrasında kooperatif bir koloninin oluşturulması bu tezin ana konusudur. Üretilen mini/mikro robotlar olabildiğince küçük, ve hafiftirler. Bu mini/mikro robotların çok fonksiyonlu (programlanabilir), esnek, ve akıllı olma özellikleri yanında üretim maliyetleri de minimum düzeydedir. MinT-DB serisi ismi verilen bu mini/mikro robotlar, kendi aralarında iletişim kurarak bir görevi birlikte yapabilmektedirler. Ayrıca bu robotlar, yapay-zeka ve doğadaki canlı koloni sistemlerinin robotik uygulamalara aktarılması konusunda yapılacak olan çalışmalara da temel oluşturmaktadırlar. Klasik tasarım, üretim ve montaj teknikleri günümüze kadar yaygın olarak kullanılmıştır. Fakat, bu tekniklerin hiç biri mini/mikro ölçülerle ilişkilendirilmemiştir. Dolayısı ile bilimsel bir format altında yayınlanan bu tez, mini/mikro boyutlardaki sistemlerin tasarımı, üretimi ve montajında karşılaşılan zorlulukların daha kolay anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Tez kapsamında mini/mikro robotik sistemlerin özel bir uygulama alanı üzerinde durulmamış, ancak teknoloji gösterimi nitelikli bir çalışma yapılmıştır. Bu tez dünyada da çok yeni ve popüler olan mini/mikro robot teknolojine 7.5x6x6 cm. boyutlarında üretilen robotlar ile katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Design, production and development of individual mini/micro robots and then formation of their cooperative colony are the main topics of this thesis. The produced mini/micro robots are as small and light as possible. In addition, they are multifunctional (programmable), flexible and intelligent while maintaining a very low production cost. Mini/micro robots, called MinT-DB series are able to communicate with each other to work cooperatively. Moreover, these robots can be the basis for the future studies considering the application of artificial intelligence and modeling of live colonies in the nature. Traditional design, production and assembly techniques have been used widely up to now. However, none of them were related with the mini/micro scale. Therefore, this thesis can help people in understanding the difficulties of the design, production, and assembly of the mini/micro systems under the light of the reported science. In this thesis, instead of examining a specific application field of mini/micro robotic systems, a technology demonstrative work is carried out. Therefore, this thesis contributes to the mini/micro robotic technology, which is also very new and popular in today's world, with the robots having the dimensions of 7.5x6x6 cm.