Securing information systems and local area network of a military headquarter
Askeri bir karargahın bilgi sistemlerinin ve yerel alan ağının güvenlikli hale getirilmesi
  1. Tez No: 143338
  2. Yazar: HAMDİ CAN ULUĞKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR DURMUŞ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Bilgi Sistemi, Yerel Alan Ağı, TAFICS, Tehdit, TSK- NET, Security, Information System, Local Area Network, TAFICS, Threat, TSK- NET
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir çok karargahında çeşitli bilgi sistemleri ve yerel alan ağlan mevcuttur. Bu yerel alan ağlan TAFICS adı verilen iletişim altyapısını kullanarak birbirlerine bağlanırlar ve TSK-NET adı altında Türk Silahlı Kuvvetlerinin geniş alan ağım oluştururlar. Bu ağların sistem geliştirme aşamalarında“Güvenlik”hep ikinci planda kalmıştır. Çünkü, Türk Silahlı Kuvvetleri geniş alan ağı kapalı bir sistem olup güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak tecrübeler göstermiştir ki Türk Silahlı Kuvvetleri geniş alan ağıda Internet ve diğer açık ağlar kadar tehlikeli bir tehdit kaynağıdır. Halen Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir çok karargahı hiç bir güvenlik uygulamasını ve tedbirini kullanmadan geniş alan ağına bağlanmış durumdadır. Bu çalışma ile bir yerel alan ağı için Türk Silahlı Kuvvetleri geniş alan ağı üzerinden gelebilecek tehditler ve giderici tedbirler belirtilmiş ve örnek bir güvenlikli mimari yapı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There exist various information systems and local area networks at the headquarters of Turkish Armed Forces. These local area networks are connected to each other with an infrastructure called TAFICS and they form the Wide Area Network of Turkish Armed Forces called TSK-NET. Security issues always had second priority at the System Development Life Cycle (SDLC) of these networks. Because, Wide Area Network of Turkish Armed Forces is a closed network and, it is believed that to be secure. But, experiences have shown that Wide Area Network of Turkish Armed Forces is a threat source as dangerous as the Internet or other open networks. Presently, a lot of Turkish Armed Forces Headquarters are connected to the Wide Area Network with no security application and countermeasure. The threats that may come from Wide Area Network and the countermeasures have been stated and a secure architecture has been presented with this study.