Scanning imaging with high energy photons
Yüksek enerjili fotonlarla görüntü elde edilmesi
  1. Tez No: 143364
  2. Yazar: EYLEM EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ESENDEMİR, DR. ALİ ALAÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ray tarama sistemi, X-ray görüntüleme, X-ray dedektörleri, görüntü iletimi, gümrükte tarama, X-ray scanning system, X-ray imaging, X-ray detectors, transmission imaging, custom scanning
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez çalışması Türkiye gümrük kapılarından geçen araçların muayenesi sırasında araçların açılmadan iç ve dış görüntülenmesinin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılacak olan çok amaçlı ve bilgisayar destekli bir tarama sisteminin tasarım, performans, güvenirlilik açısından incelenmesi ve gerekli uygunluk değerlendirme testlerinin yapılışını amaçlar. Bu tez çalışmasında, öncelikle görüntüleme sistemlerinde neden X-ray teknolojisinden faydalanıldığı sebepleri ile birlikte verilmiştir.Sistemin alt birimleri, hızlandırıcı alt sistemi, detektör alt sistemi ile beraber incelenmiş, ve alternatifleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Sistemin genel olarak yeterliliğini, radyasyon güvenliliğini ve elde edilen görüntü kalitelerini değerlendirebilmek amacıyla bir dizi fiziksel testler yapılmıştır. Bu testler tez çalışması kapsamında, genel tarama testi, görüntüleme performans testi, imaj kalitesi testi, radyason güvenliği testi ve genel performans testi başlıkları altında toplanmıştır. Bu tez çalışmasında incelemesi yapılan tarama sistemi şu anda Türkiye' nin Avrupa'ya açılış kapısı olan Edirne Kapıkule ve Edirne İpsala sınır kapılarında kurulmuş olup etkin bir biçimde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
An inspection system was required in order to eliminate the difficulties which appear during the inspection of the vehicles according to specific criteria at Turkish Custom Border in a short time and effectively. In this thesis, we performed experiments on such a system to obtain the overall performance of its inspection quality. We firstly give with reasons, why the source of beam is selected as X-ray source. The subsystems of the main system are the accelerator subsystem and detector subsystem. Their structures and working principles are studied in detail by comparing them with their alternatives. Series of experiments are carried out to verify the general performance of system in terms of radiation security and quality of images produced by the system. These experiments were classified as general scan experiment, inspection performance experiment, image quality indicator experiment, radiation safety experiment and general performance experiment. The container inspection system studied and experimented in this thesis is now used effectively in Turkish Customs Boarder, Edirne Kapıkule and Edirne İpsala.